免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

煲冬瓜

上兩星期,侵會大學一班含蝦燦玩佔領語文中心
港式教育真係堅,夠前衛
學生唔想考試就去發爛渣

班狗 high 學渣唔想考乜七嘢試 ?
就係普通話豁免試
據報導就係你考豁免試後,證明你嘅普通話水平可以合格
就唔需要再讀普通話同埋考試

如果要考英文水平
唔合格就唔可以畢業,要讀到夠水平考試合格先可以畢業
你估班含家慘會唔會發爛渣 ?
我打賭一定唔會
班躝癱覺得英文要合格係理所當然

問題重心當然係反普通話, 其實就係反中

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

港產含蝦燦覺得要學講普通話好似要佢哋食屎咁抗拒
唔知內情嘅仲以為港產含蝦燦中文唔得,因為自小學英文講英文
要佢哋學普通話係有 D 困難
但果日佢哋去侵大語文中心曬馬,同個鬼婆教師理論
含蝦燦講嘅英文笑能死人, 仲衰過班賓妹印傭
大學生喎

你班下等含蝦燦覺得學普通話好低莊
但人哋老味嘅上等人就覺得學普通話先係高等教育
等閒人家都俾唔起呢 D 費用
睇下老味總統床破兩個外孫
要請專人保姆由 BB 仔階段已經要學講中文 ~ 當然係普通話, 唔通學廣東話咩

另一個富豪, 當年同索螺絲一齊創辦量子基金嘅商品大王 Jim Rogers
一家移居去李家坡
兩個女由 BB 女開始就學中文
佢個大女學得一口 「 播音腔」, 即係人哋新聞播音員咁字正腔圓
大女自稱 happy Rogers, 今年 14 歲嘞
竟然可以教其他人講中文,每個鐘 25 美元學費
當然,佢老豆副身家俾佢食幾世都得
根本唔係志在賺錢

含蝦燦心目中嘅學府聖殿之一 ~ King's College London
佢哋嘅青少年合唱團上個月公佈要出一張專輯,中文專輯名為《再別康橋》
康橋,即係劍橋,呢個《再別康橋》其實係隨處摸,唔係, 係徐志摩寫嘅新詩
徐志摩當年就係晌 King's College London 留學
據講呢次係 King's College London 青少年合唱團成立 500年以嚟第一次用中文曲目發放音樂專輯

回復 1# 飛毛腿

飛哥終於浦頭、失蹤都好耐喇

過去二三十年、反中勢力其實都好成功、差不多將約四十歲以下的人都洗哂腦。由小學,中學到大學、由傳媒到法律界、已經由佢地控制哂,香港要反身真係好難。

當世人都爭住學普通話的時候、佢地卻反其道而行!!

… 但果日佢哋去侵大語文中心曬馬,同個鬼婆教師理論含蝦燦講嘅英文笑能死人, 仲衰過班賓妹印傭大學生喎 ...
飛毛腿 發表於 1-2-2018 22:47

哈, 想不到 飛兄 會對牠們這趟連級的製作有興趣 。 牠兩已知衰及已就

事件親身向那老外教師道歉 , 但自己仍認為要踢牠兩出校。 至於牠們的

英語水平, 我看看以下由 風師兄 在 醉貓臺 內所提供的片段。

https://www.youtube.com/watch?v=-ABMuftSrcI
大將軍 在此。

回復 5# das_reich

一班福街含家產似砵蘭街馬伕多過大學生
不過,如果話大學生形象亦只能用卅年前嘅大學生標準
睇下佔中同圍李國章果班躝癱,跟 D道友陀地冇乜分別
班福街去圍侵大班女人同阿婆就好似好猛咁
如果搵兩條大漢嚟,乜都唔講兜心窩佢哋兩拳
保證班福街即刻嚇能到大小便失禁, 跪地叩頭

唔知段片裡面亂吠嘅邊個係果個侵大生陳乜狗
就係話上廣州中醫院實習果條狗能
呢單新聞爆出嚟之後
廣州有人喊打呢條狗能,又打電話去中醫院投訴呢條港獨
嚇到條狗公賴屎咁滯
一來驚真係有咩憤青湧去中醫院,搵到佢就打鑊金
但最驚係大陸公安部門鎖佢返去,調查佢港獨活動
佢晌鄉港也文也武, 大陸吹佢唔脹
但返入大陸囉喎,有心做你,你就含得能
所以呢條福街含家產嚇到條周都縮埋,要搵個老師陪住佢逃命返鄉港
港產含蝦燦就係呢種欺善怕惡嘅狗雜種

浸記雞籠小學雞
三个字
讀屎片
冇家教

所以我成日話,鄉港今日咁福街係抵能死
冇幾多人係冤枉
班所謂社會精英個腦裝屎嘅,又軟弱無能
~ 大學校長丶校董會都算係社會精英階層喇啩 ?

有頭威,冇尾陣,係威係勢咁話要停學
兩條含家產學渣當堂九都縮,扮死狗
點知學校更縮,撤銷停學令
咁能兒戲,學校毫無權威性,班學渣怕你條毛咩
學校語言中心班教職員尊嚴掃地,俾學生圍住吊,到頭來咩懲罰都冇
做大學教師仲衰過茶餐廳伙記,唯一分別就係人工高得多

或者侵能大嘅後台老細係教會
教會俾壓力校長佢哋都未定
總之鄉港呢班所謂社會精英去含欖啦

世上稍為文明嘅國家地區
相信冇乜邊度會容忍呢種侮辱教職員,搗亂學校秩序嘅行為
除咗兩個不能知所謂嘅未進化地區 ~ 鄉港同呆玩

呢兩個地方有一個共通點就係反中反共
唔係話班學渣有乜能嘢值得痛錫嘅地方,而係貪佢哋冇腦
冇腦嘅豬西,卻又以為自己有理想, 就係最好嘅炮灰
幕後嘅人利用呢班學渣炮灰去搗亂社會,打擊異己
如果玩大咗,要負上法律責任, 都係班炮灰去孭