免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

卑鄙賤格的鄉港傳霉

上星期二晚四川九寨溝發生地震
自從 2008年四川汶川大地震之後
大陸好幾處地方都陸續發生過比較大嘅地產 ~ 雖然遠未及汶川咁大鑊
由雲南到四川到甘肅到西藏都發生過
除咗地產,亦有傾盆大雨後嘅水災,山體滑坡等
正如當年溫加飽自我安慰咁講 : 多難興邦
因為天災多,所以大陸救災經驗豐富
加上近年各方面條件好咗,裝備又先進咗
所以搶險救災效率高咗

據講今次九寨溝地震發生後
唔夠一個鐘頭,四川附近嘅救災人員已經到達災區
主要係消防部門嘅救災隊伍,同埋武警衝入災區
我見到新聞畫面嘅消防員背心寫住重慶消防嘅
消防員著橙色制服,武警就著迷彩服
醫護人員就著住白袍,一眼就認出各種救災人員

因為夜晚發生地震
九寨溝又位於山區裡面
好似當年汶川地震咁
山上一堆堆砂石倒水咁倒落公路
有 D 巨石成架私家車咁大,由山上碌落嚟
衝入災區真係搵命博

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

消防員

武警

醫護人員

一聽到有死人冧樓天災
鄉港傳霉例牌興奮到扯哂旗,好似餓狗聞到屎咁
由其是發生晌大陸添
一來距離唔遠,交通方便
~ 你話南美洲智利地震,山長水遠水腳重皮,搵你去啦
二來就可以睇下有咩扒糞新聞可以炒作唱衰

上星期四,我睇到好似係 now 新聞
個港慘記者去到九寨溝採訪
睇個場景應該係九寨溝山下外圍,唔係災區中心
山上災區要走過公路或者爬山坡上去,就係你哋見到上面嘅圖片咁
泥沙巨石碌落嚟公路
港慘記者夠卵膽走入去山溝災區咩

港慘狗 high 記者例牌手法就係捉住 D 人訪問
可能問十幾廿個人,總有一個兩個人警魂未定,急怒攻心
果然放個訪問片段出嚟就有一條狗公亂七咁吠
佢話山上邊有人被困 (唔記得係咪話佢哋昨晚被困),邊有人上嚟救援
冇人救援,唔通佢班人由山上碌落嚟 ?
又吠政府隱瞞災情。。。blablabla

呢 D 就係港狗記者學佢哋祖師爺 BBC 嘅手法
搵條咁嘅狗公出嚟吠,條狗公只係知道佢自己身邊嘅情況
根本冇可能知道成個災區情況,連受到影響嘅災區有幾大範圍都未知
可能前一晚佢同班朋友困晌山上某處,以為會有直升機嚟接佢哋走
等到天光先有武警嚟到帶佢哋落山, 佢含家剷就一能都係火
佢當然唔理公路有石頭堵塞條路,武警要爬上山搵被困人員
呢種新聞想表達負面信息 : 嗱,唔係我話㗎,係佢哋身處當地嘅人講㗎
我哋好中肯公正咁報導嘅   ╭∩╮

搞能笑嘅係條狗high 記者搵人訪問時
背景畫面係一大班橙色制服嘅消防員跑來跑去救災
又見到一 D 著白袍嘅醫護人員做緊救治
條狗公就吠冇人救援喎

事實上,災區當時除咗救援隊伍
另加幾萬遊客之外
可能最多人就係記者
各路神仙各有目的就入去索料 ~ 身份係記者

呢次有一幅相走紅網絡
D 人叫幅相做 「 逆行者」
每有災難,一般人就火速逃命遠離危險地區
而另一班人就逆向而行, 衝入去最危險嘅地方
睇下個遊客滿面驚慌,攞住兩個行李袋逃命
山上 D 大石隨時碌落嚟, 唔驚就有鬼 :

自然災難正常人類應同情何況是自己的國家
例牌菜居然有班杏加橙無人性幸災樂禍
引用六七暴動右派烈士林彬名句
“卑鄙無恥,下流賤格既 “左派” 禽獸”
今天香港  “左派”  二字
可用”傳媒” ,”民主派” 代替

總之要唱衰   唱衰 有咁衰寫咁衰    雷鋒個D一定唔會寫

當聴見發生七級地震時,已經立刻估到鄕香傳媒点樣去佈道喇

港慘狗 high 記者例牌手法就係捉住 D 人訪問
可能問十幾廿個人,總有一個兩個人警魂未定,急怒攻心
果然放個訪問片段出嚟就有一條狗公亂七咁吠
佢話山上邊有人被困 (唔記得係咪話佢哋昨晚被困),邊有人上嚟救援
冇人救援,唔通佢班人由山上碌落嚟 ? ...
飛毛腿 發表於 14-8-2017 22:29

飛兄 看看會否就是下圖內的[木嘴] 。 片段已被 [鬧臺]編輯過, 原本片段中的

[木嘴]在講入正題前, 還問記者會否如實報導

圖片來自:http://news.now.com/home/international/player?newsId=231633&catCode=123&topicId=708
大將軍 在此。

香港毒傳媒確需要整頓

飛兄 看看會否就是下圖內的[木嘴] 。 片段已被 [鬧臺]編輯過, 原本片段中的

[木嘴]在講入正題前,  ...
das_reich 發表於 2017-8-16 12:33 AM

冇錯,就係呢條狗公

有災民投訴當局隱瞞災情,報稱有十多名親友被困,至今仍未救出。

有來自景區內樹正寨的村民在地震後來到暫避,他們指仍然有親人下落不明,批評當局隱瞞災情。

睇下,條狗公話仍然有親人下落不明。。。
地震後各自逃命,失散哂好正常
咁同 「 當局隱瞞災情 」 有咩關連 ?
當局點樣隱瞞災情 ?
港狗記者根本就冇興趣冇智力去查證一下條友講嘅情況
港傳霉要嘅只係呢句話 「 當局隱瞞災情 」就夠嘞
滿山滿谷都係遊客丶記者,人人都有手機可以現場拍攝即刻擺上網
點去隱瞞 ?