免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
要打一場仗,首先要定下目標,為乜而打 ? 要打出咩效果 ?
當年老布殊打薩達姆,目的唔係滅國之戰
只係要打殘薩達姆
到小布殊年代,佢嘅戰術目的係要滅國,剷除薩達姆
晌伊拉克扶植親美政權,老味要晌伊拉克立足
包圍伊朗,下一個目標係敘利亞,完成對伊朗嘅包圍圈
最終剷除伊朗,老味完全控制中東,呢個就係戰略目標

咁打肥仔金嘅目的係乜 ?
戰術目標係剷除金家政權,由泡菜佬吞併朝鮮 ?
咁做對老味有乜好處 ?
如果話老味要威脅老中,佢哋家陣已經有駐軍晌泡菜國
而以今日老中嘅軍事力量
老味駐軍幾萬係冇乜實用,戰爭一爆發,呢幾萬美軍唔係炮灰就係人質
唔通要駐軍 50萬 ? 泡菜佬養唔起,老味都養唔起

如果話目的係教訓肥仔金,或者斬首式剷除肥仔金
講就容易,金家跟老味敵對幾十年
而且每年老味都拉埋泡菜佬一齊軍事演習
話軍事演習,隨時吼到機會就閃電式襲擊,假戲真做
金家點會唔提防 ? 幾十年來都係咁防老味

老味要偷襲肥仔金
成功機會有幾大係一個問題,老中會點反應又係一個問題
不過,今日中美嘅關係錯綜複雜,老味會先向老中探聽反應嘅
最大問題係如果老味不顧一切先斬後奏
肥仔金一定嚟一個魚死網破
打老味就冇本事啫,但打殘泡菜佬就冇乜難度
老中唔會心痛打殘泡菜佬,亦唔心痛打死肥仔金
冇咗金家可以扶植另一個乜家物家,呢度仍然係老中嘅地頭
只要唔俾老味佔領朝鮮就得嘞

而老味就賠上一個泡菜國,得不償失
咁蝕底嘅嘢,老味點會做
老味嘅如意算盤只係喊打喊殺,嚴厲制裁朝鮮
搞到朝鮮佬冇飯開,生活艱苦,對金家政權不滿而動亂
最後金家王朝崩潰,老味就不戰而勝

老味打唔打朝鮮,完全唔會考慮朝鮮本身
唯一要考慮嘅因素就係中國
以前都會考慮埋蘇聯,但今日蘇聯變俄羅斯 ...
飛毛腿 發表於 2017-8-12 13:06

金日成同金正恩好相像,有契約,中國?,好難推測,金正恩上台,從未訪問中國,美國情報局說核技術由中國提供,我從報紙得悉。

美國對歐元出現,極不爽。

Brother Bjbook : 至這刻自己認為是不會 。 只是兩個一老一嫩的儍肥佬, 在拍檯

拍櫈罷了 。 肥仔金 要 ...
das_reich 發表於 2017-8-12 00:45

受害人之一。

要打一場仗,首先要定下目標,為乜而打 ? 要打出咩效果 ?
當年老布殊打薩達姆,目的唔係滅國之戰
只係要 ...
飛毛腿 發表於 2017-8-12 22:47

有見地,勁。

南北韓统一,美軍,駐軍中國門口。

南北韓统一,美軍,駐軍中國門口。
Bjbook 發表於 13-8-2017 02:53

Brother Bjbook : 不論是南去統北, 或是北去統南, 其實至目前相方皆是辦不到 ,

在可見的將來亦是辦不到。
大將軍 在此。

一題外話, 其實 老尾是較為想和容易去移動 委內瑞拉, 因為它與歷來被 老尾所移動的

國家有一樣共通點 - - - 沒有核武 委內瑞拉 有沒有"吻豬"、民生的好與劣, 關 老尾

甚麼事 委內瑞拉 的狀況, 或多或少都有 老尾的影子, 甚麼先有民怨、繼而有反對派

的作亂、跟著來的便極有可能是武裝反對派/武裝"起義", 亦即是 本港於 2014年的 [ 黃巾

之亂 ]的原本劇本 。 當然, 委內瑞拉 的話事人自己最近亦不太爭氣有關。
大將軍 在此。

一題外話, 其實 老尾是較為想和容易去移動 委內瑞拉, 因為它與歷來被 老尾所移動的

國家有一樣共通點 - -  ...
das_reich 發表於 2017-8-13 17:10

有部署的,石油價大跌,中國又無支援,上任總統同中國友好,唔聽話,造佢。

Brother Bjbook : 不論是南去統北, 或是北去統南, 其實至目前相方皆是辦不到 ,

在可見的將來亦是辦不到 ...
das_reich 發表於 2017-8-13 03:21

南韓是美國附屬國。