免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

香港病毒 之 鴉片戰爭

教師扭曲鴉片戰爭起因 可立小學認錯道歉

唔係因為疫情改為網上教學, 都幾難知我地香港啲學校做緊啲咁恐怖嘅事, 黑白顛倒, 指鹿為馬, 只係小二, 百位數學曉未, 急不及待介紹百幾年前大善人, 咁清楚嘅歷史都可以順口雌黃, 要你地代代根深柢固, 大善人當神咁拜, 無藥可醫, 返魂乏術, 如此施以毒手, 呢單肯定只係冰山一角, 教師校長都同一路, 教育局反應都係例行公事, 咁多年如果有監管何至於學校可以如此猖狂!

跟進 = 扮警告

幾年前佔中。有幼稚園膠師向細路以幼學手法灌輸警察暴力打人。
香港今日已經係間諜之都。深入教育界向年輕一代殖入錯誤價值觀及假資訊。

何謂”洗腦“
此人渣老鼠乃人版

唔係因為疫情改為網上教學, 都幾難知我地香港啲學校做緊啲咁恐怖嘅事, 黑白顛倒, 指鹿為馬, 只係小二, 百 ...
毛球 發表於 2020-4-30 07:42 PM

今次因為網上教學俾家長揭發 ~ 一小部份
其實教科書上已經白紙黑字去誤導學生對鴉片戰爭嘅認知,替學生洗腦
不過佢哋唔係創作歷史
只係引用陰國佬嘅觀點去評價鴉片戰爭
條陰國佬係一條歷史學者 Jonathan Spence,自己改個中文名叫史景遷
佢係專長研究中國明清史
佢對鴉片戰爭嘅觀點又係陰國佬嘅老生常談 ~ 中英貿易不平衡
中國佬唔係點接受陰國貨,賣貨又只收白銀
難得陰國佬有隻貨咁受中國佬歡迎,就係鴉片,滿清政府又要禁煙
即係擺明同陰國佬過唔去,打你就唔好怪陰國佬嘞

港產含蝦燦就將陰國佬嘅觀點當真理,擺落教課書去洗班學生嘅腦 :

鴉片貿易是英國對華貿易的重要一環,也是英國扭轉貿易逆差的重要途徑,“若一旦禁絕,將嚴重損害英國的利益”。
該資料又稱,並不是打算就此否定林則徐禁煙的意義,但卻指責林則徐不明白英國的貿易狀況,也批評他沒有考慮禁煙對於中英關係的衝擊。
最後面得出結論,“輕率地單方面嚴禁鴉片,這顯然是不明智的做法,並最終釀成戰爭”。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

鄉港社會基本上由面爛到底,由上爛到下
樂觀 D去睇, 保持到 70年代嘅生活水平都要還神
除非老共嚟一個全面大清洗,清算班香蕉人
走得甩嘅由得佢哋走,走唔甩嘅就秋後算賬
今時今日打靶就唔會,但起碼要發配邊疆去踎十年廿年監
由大清洗後計起,睇怕要兩三代人先可以去殖民地化
家下十歲八歲以上嘅人,大概十之七八都係洗腦洗成腦殘癈物
一個社會過半數人係腦殘癈物,仲點會有競爭力?
冇產出,冇天然資源,你憑乜嘢去過發達地區生活?

鄉港本來就係一個乜能天然資源都冇嘅地方
以前嘅所謂地理優勢係建基於大陸被西方封鎖,鄉港成為大陸唯一嘅對外窗口
蔣家王朝時代,陸台兩岸處於敵對狀態,鄉港作為兩岸橋樑
實質係駁腳經紀丶買辦
今日大陸已經係世界級玩家,世界第一大出口國,第二大進口國
鄉港呢個駁腳角色仲有條毛用
冇咗地理優勢,冇得收買路錢過水濕腳
講人才又冇,鄉港一班豬 high 自以為有咩世界視野,其實只係井底蛙
所謂嘅專業人士,睇下今次肺炎疫症成日出嚟鳩噏嘅港產磚家,十足十小丑咁樣
對比下大陸嘅鍾南山之類,高下立判
果班假髮佬就更加唔好講,叫佢哋去陰國搵單 case 做下,睇下有冇人啋佢哋

講到尾, 鄉港人又冇,物又冇
仲要腦殘廢物充斥社會
你話點會唔含得能 ?

https://www.bastillepost.com/hon ... 7%e7%83%88%e8%ad%b4
教育局有呢班漢奸走狗,亡無日矣!

港毒根本由台毒教路,
1988年1月13日李登輝繼任總統,
1988年1月31日,第一屆民間團體教育會議,
1994年開始推動教育改革,
20年間教出一批天然毒。

教育局有呢班漢奸走狗,亡無日矣!
杏仁豆腐 發表於 2020-5-14 22:09

做得公務員, 貪有鐵飯碗, 不求有功, 但求無過, 多做多錯, 少做少錯, 唔做唔錯, 做到有官階, 更係此中表表者, 就算心唔黃, 都係隨口遺憾下譴責下又有糧出, 不痛不癢, 最緊要退到休.

香港教育越來越明目張膽, 佢地真心相信自己在做正確的事, 一代一代洗腦就如病毒散播, 終有一日我地周圍全都係反中港獨病人, 將來香港的歷史, 又會否記錄2014-24年間,黑暴為香港帶來的利多於弊的陳述, 正所謂置之死地而後生.

醜婦始終見家翁
今天的微電亙聯科技
凡走過必留紀錄
三高人仕政治取向我不評論
你愛食狗屎,親美愛日于我無關
食碗面反碗底食老豆小老母的人渣 ”們”
居然是林鄭的薪高糧準位高權重高層
阿伯才明白香港點解咁朴街的主要原因