免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
港版鄭伯克段于鄢
邊個係港版段叔共 ?

回歸後咁多次政治風波
2003年 23條立法,二五仔反水,立法胎死腹中 ...
飛毛腿 發表於 2020-6-7 22:21

國安法  都要法官佩合   警察拉人法官放人   你吹咩    如果依然用舊有法官    甚麼法律都是費的   到時又講三權分立之類的說話

無間道其中一道 - "畜生道",
六畜之首 - "馬"

回復 42# manw0ng
噢, 那件 守食戴子宮 ?
大將軍 在此。

古代已知"馬"是六畜之首

「六畜」一詞,屢見於《左傳》、《周禮》等先秦典籍,最早解釋六畜內涵的,是《爾雅》「釋畜」,該書中的六畜排列為:馬、牛、羊、豬、狗、雞。《三字經》中將六畜排列為「馬、牛、羊、雞、犬、豕」。

國安法  都要法官佩合   警察拉人法官放人   你吹咩    如果依然用舊有法官    甚麼法律都是費的    ...
vincenttom 發表於 2020-6-9 11:58

冇錯, 就算罪名成立, 話之你最高刑罰係終生監禁, 冇話唔可以最低罰款100大元了事, 再補多句勇氣可嘉. 成日聽觸犯邊條法例最高刑罰如何如何, 係咪冇最低刑罰呢樣嘢? 就係呢個缺口, 已足以廢掉任何機關嘅付出, 法官大人說了算,  以前睇法庭劇成日要找案例同量刑參考, 原來現實係乜都唔駛, 聽講有外國判罪同量刑係分開做, 判罪以法理裁定, 量刑需參照以往案例輕重對比, 唔駛比法官一手包辦, 有時仲做埋辯方律師果份.

我覺得呢次國安法, 初步執行上必須有以下幾點, 唔係講乜都冇用.
1. 必須有追溯期, 起碼舊年6月開始
2. 國家執法人員共同參與執法
3. 另設國家安全法庭, 法官由國家直接委任

古代已知"馬"是六畜之首

「六畜」一詞,屢見於《左傳》、《周禮》等先秦典籍,最早解釋六畜內涵的 ...
manw0ng 發表於 2020-6-9 17:27

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

毛球 發表於 2020-6-9 18:00

畜生倒立

我自己覺得
老共眼中嘅港版共叔段其實係老味同陰國佬
鄉港話名回歸,老共除咗取回領土主權外,對鄉港全無掌控力
所謂三權分立,老共回歸前講過丶基本法寫到明嘅行政主導根本係廢嘅
事實上係司法獨大,假髮黨治港
屍法呢個密封小圈子,外人連過問都冇得問吓
就好似以前民國年代嘅外國租界一樣

本來老共由得老味晌鄉港搵銀
算係你好我好大家好
而陰國佬雖然養落一班戀殖奴才
但限於陰國國力好似細路仔玩賓周咁,越玩越縮
大事做唔到,搞吓冇殺傷力嘅小動作就得
或者利用陰國自己嘅影響力,幫老味抬轎
雙劍合璧,力量都幾可觀

以前老味佢哋都仲遮遮掩掩,玩枱底陰招
今次反修例黑暴動亂,老味就擺明車馬赤膊上陣
咁啱又遇上呆彎菜菜子要連任造勢
於是呆彎出錢,老味策劃行動丶出顧問出指揮
再加上鄉港財主佬想好似當年整舖杰嘅畀老董嘆咁樣,將林鄭踢走
於是水源充足,有錢自然有人出嚟賣命,老味做導演丶大台策劃
港毒含家產就有恃無恐打正獨立建港旗號,橫行無忌
各路牛鬼蛇神全部上台表演

未必係老共點樣運籌帷幄,佈局引蛇出洞
可能係老味覺得扯爛面都冇所謂,你咬我呀?
~ 呢種又真係床破嘅作風
老共覺得冇得再忍手
退一步諗,晌鄉港同老味攤牌仲係局部性攤牌,屬於可控
鄉港亂到咁嘅局面,亦都冇得退讓
於是老共出招

舊年首先撤換中聯辦主任,調一個封疆大吏落嚟
~ 以前嘅中聯辦真係含忍,都唔知報咩料上去中央
新任嘅中聯辦主任原本係國家省級正職
跟部長同級,國家職級表上排第三級
職級不可謂不高,甚至跟原港澳辦主任同級
於是中央再調換港澳辦主任
新任港澳辦主任係原來全國政協副主席兼秘書長
~ 副國級, 僅次於國家主席丶總理丶人大委員長丶政協主席等職級
咁就冇話中聯辦主任跟港澳辦主任平起平坐咁尷尬
新任主管鄉港事務班底係頂級配置
爬到上國家副國級同省部級嘅高官,絕對係身經百戰嘅人精
同港燦廠佬平時打交道見慣嘅東莞鄉鎮幹部,簡直係兩個世界嘅人

擒賊先擒王
舊年連人民日報都列出亂港四人幫
雖然有 D 出乎意料,AV 仁竟然被列為四大寇之一
不過以老共搜集情報嘅能力,應該唔會無的放矢
只係 AV 仁代調到一般人唔知佢做緊 D乜
但亂港四人幫亦只不過係狗,走狗
真正幕後大台當然係老味,幫莊嘅陰國

港版國安法其中一個重點對付就係 「外國干預」
呢吓就踩正老味同陰國佬個袋
所以老味氣急敗壞,又話要強烈反應又乜又七
陰國佬就話要考慮承認呆彎
跟中國建交,先決條件係承認只有一個中國 ~承認呆彎咪即係斷交?
陰國佬做乜咁激動呀?

小小一個鄉港 ,老味嘅領事館擺低過千個外交人員
冇外交身份嘅乜七 NGO,真假記者及各種身份掩飾嘅老味人員都唔知有幾多
老共打蛇打七寸,祭出個國安法反外國干預,即係反間諜
你班含家慘仲唔雞飛狗跳?
狐假虎威嘅亂港四人幫丶犯民政狗冇咗後台撐腰之後
只不過係一群喪家狗
如無意外,班含家慘走狗家下好忙碌咁賣物業賣資產套現
有乜風吹草動就即刻著草

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

國安法  都要法官佩合   警察拉人法官放人   你吹咩    如果依然用舊有法官    甚麼法律都是費的    ...
vincenttom 發表於 2020-6-9 11:58 AM

我哋都諗到,冇理由中央諗唔到
新任中聯辦主任到任都近半年
呢半年都睇到唔少班假髮能點樣玩嘢
如果中國嘅國家安全法由一班香蕉假髮能去審
審完上訴最後去到終審,四個陰國假髮能+一個黃面佬去終極判決?
咁立條國家安全法嚟托七咩