免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主

標題: 阻擊戰的前奏? [打印本頁]

作者: das_reich    時間: 2019-5-3 17:27     標題: 阻擊戰的前奏?

4月28號 星期日, “勿震" 那事先張揚的甚麼反修改逃犯條例"遊痕"

出場 。 自己猜想這趟牠們應最多是一個師級的制作, 但牠們

竟動用了多於三個師的隻數 。 牠們公佈說有十三萬多而我方則說有

約二萬多。 與以往不同, 通常牠們所說的往往就是多於我方所公佈的一倍,

難道我方這趟也像牠們一樣, 在數字上動手腳

從牠們這次作大手筆的制作去看, 牠們心知我方是最終必會去拿下 老山主峯

(即 23條和政黨法之立法), 牠們惟有拼老命去死守這最後的陣地而這趟就可視

為牠們對我方展開阻擊戰之前奏 。 牠們更再預告會去包圍 垃圾會, 而本

大將軍早已判斷出牠們必會如此(醉貓友 可能會在 貓臺看過有關的文章。 不好

意思, 自己無法根治的自大狂老毛病又發作 )。 我方要嚴加提防和莫輕敵了。
作者: anakin    時間: 2019-5-7 12:02

曾灶財生前都話自己係皇帝…

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E ... 3%E5%A0%B1%E8%AD%A6
作者: das_reich    時間: 2019-5-7 13:28

Brother Anakin : 謝謝你的收看和回覆 。 牠們在 垃圾會內所幹的

一切(包括早於此阻擊戰前奏), 其手法早已是非新鮮事
作者: das_reich    時間: 2019-5-11 21:43

人獸混戰

今天 11號 星期六早上, 垃圾會竟上演了一場人獸混戰 。 事緣

那修改逃犯條例草案委員會會議鬧雙胞胎, 黃巾賊 因見情況對

牠們不利遂去阻擋我方的會議而引發了這趟混戰 。 從鏡頭前

所見, 牠們表現得極為賣命, 不像以往的例行公事般只為好讓向

其老闆作交待 , 但牠們似忽略了一點, 就是更加讓大眾看清牠們

的面目而原本仍未清醒還對牠們有幻想的, 都被驚醒了。 喔, 原

來法治就是如此這般 。當然, 那些受僱的和自以為甚麼都懂卻非

懂的, 就會例外。 其實, 很多普羅大眾早已被牠們 2014年[黃巾之

亂]所驚醒了。
作者: anakin    時間: 2019-5-12 17:15

呢班人根本就擺到明而家玩爛仔,亦都逼非泛民既人落場打泥漿摔角,係都要攪到立法會好似台灣立法院咁…
既然有法例講明任何人阻止立法會議員開會係犯法,又有人報警,電視又有新聞片,點解唔拉人?呢個政府真係無L用!
作者: das_reich    時間: 2019-5-13 20:54

Brother Anakin : 那兜 犯割揮還要惡"人"先告狀, 走去報警 。 牠們

今趟這樣賣命, 足以顯示牠們、其背後的教官已心知大事不妙, 可惜牠

們似乎太早便曝露出火力點 。 為何牠們不把火力用於 第23條,

難道牠們還另有伏兵
作者: anakin    時間: 2019-5-15 11:23

從來都唔覺得呢班人有咩野雄才大略去計劃後著,只係老細落order就照跟,而家連老細都發茅咁既樣,呢班粉皮除左抓爛塊面學民進黨個套之外,仲做得乜野崇樣?
公文袋個份所謂黨魁,公然推介大紀元,就知呢班粉皮連自己經營既磚業形象都可以扔埋一邊,一於磚業地講歪理,蠱惑一眾自命有學識既港豬。
作者: das_reich    時間: 2019-5-20 02:24

從來都唔覺得呢班人有咩野雄才大略去計劃後著,只係老細落order就照跟,而家連老細都發茅咁既樣, ...
anakin 發表於 15-5-2019 11:23

Brother Anakin : 絕對同意 師兄以上的論述 。 自己一直在心底內

的所憂, 就是牠們的教官、老闆把心一橫, 把那 烏卒卒廣場的劇本搬到 傷港

可能是自己太過船頭驚鬼、船尾慌賊
作者: das_reich    時間: 2019-5-20 02:30

不撤回=發動進攻

16號 星期四, 特首林太 在鏡頭前就關於修改逃犯條例草案表示, 不撤回 ,

亦等如下令向這個和 老山主峯作緊環相扣、相互掩護的對方陣地發動進攻

(真實的 老山主峯附近是有好幾個外圍強據點) 。 看來, 一場腥風血雨、雙方

傷亡慘重的攻防是少不了 
作者: das_reich    時間: 2019-5-23 14:36

換馬以 勿震為主力?

從近期牠們的動向和火力點去向, 牠們僅用了 勿震去作為阻

擊戰之主力。 是其老闆、教官終於换了馬 ?  非也, 因牠們之

前的幾股部隊, 學人私嫖/傷港種痔、笨土吻豬、青年身痕、

賤血供民、淫民力弱等, 一些已土崩瓦解而一些就喪失了動

能, 餘下的就只得 勿震 

勿震 又事先張揚說在下月 9號發動 30個師(即30萬隻)大"遊

痕"去反對修改逃犯條例法案 。 我方不能因牠們只得

一股力量而去輕敵。 視乎牠們當天的態勢, 有機會那場阻擊

戰會正式上演因在五月份內, 牠們已有不下於兩次的小規模

反偵察(小"遊痕"/集會) 
作者: anakin    時間: 2019-5-24 03:53

咪又係籌錢活動,下個月九號,要等游行人仕糧頭先有成果…
作者: :masuk    時間: 2019-5-24 09:46

冇意思,穿咗煲㖭!
作者: 飛毛腿    時間: 2019-5-25 09:02

咪又係籌錢活動,下個月九號,要等游行人仕糧頭先有成果…
anakin 發表於 2019-5-24 03:53 AM

等唔到咁耐嘞,有幾多搲幾多先啦
昨日傍晚搭地鐵
晌地鐵站門口見到有一個路邊攤
掛起張車頭相,係吻豬黨一條政狗
開著個大喇叭猛吠咩送中條例, 要求廢柴簽名支持,並呼籲班廢柴 6月 9日去遊街
重點係攤檔擺咗個特大膠箱 ~ 搲水,要人捐錢
反立法就反啦,唔知要人捐錢做乜卵嘢
下星期係淥死 30周年
李雀痕班含家產肯定又要借頭借路狠狠搲一筆
班含蝦燦丶廢青又要破財買心靈安慰嘞
作者: das_reich    時間: 2019-5-25 19:55

Brother Anakin、Masuk、飛毛腿 : 謝謝你們的收看和回覆 。 哈, 你們

在玩踢爆啊 。 自己猜測與斷估, 今年牠們的“收入“應不會太高因 老尾弄

到有不肯定性的情況, 雖然 老尾是自己首當其衝
作者: anakin    時間: 2019-5-26 19:08

等唔到咁耐嘞,有幾多搲幾多先啦
昨日傍晚搭地鐵
晌地鐵站門口見到有一個路邊攤
掛起張車頭相,係吻豬黨 ...
飛毛腿 發表於 2019-5-25 09:02

今年得2100人,警察話高峰期有2000人,難道支聯會轉死性唔篤數?
作者: 飛毛腿    時間: 2019-5-26 22:21

今年得2100人,警察話高峰期有2000人,難道支聯會轉死性唔篤數?
anakin 發表於 2019-5-26 07:08 PM

仲早下話?
李雀痕呢條福街冇嘢撈,又冇乜曝光機會
點會放過靠呢壇淥死起家嘅每年一鑊搲水騷
睇怕下星期日 6月 2日先去維園點蠟燭哭喪,先係重頭戲
作者: anakin    時間: 2019-5-31 15:35

阻擊戰

近日,網上流傳一則澄清啟示,署名為陳仲謀醫生,內容稱在「九龍華仁書院校友及師生反對《逃犯條例》修訂聯署」中,出現跟其本人同姓同名同職業的名字,而陳醫生從未簽署或同意簽署有關的聯署聲明。澄清啟示原文如下:
澄清啟示
就九龍華仁書院校友及師生反對《逃犯條例》修訂聯署聲明中出現與本人同姓同名同職業的名字「陳仲謀醫生(1972)」,本人現作出澄清:-
1. 本人從未簽署或同意簽署上述聯署聲明;
2. 本人並非1972年中五畢業;
3. 就本人認知1972年中五畢業校友中並無陳仲謀醫生此人。
陳仲謀醫生謹啟
九龍華仁書院
1975年中五畢業生
1977年中七畢業生
日期:-二〇一九年五月廿九日
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-5-31 18:50

我在此發表聯署聲明支持逃犯調例修訂。
支持者有
宇宙大帝
上帝
阿拉
佛祖
孫中山
李小龍
加藤鷹
波姐
岳飛
老飛
老無本人
老毛
將軍
⋯⋯
作者: das_reich    時間: 2019-6-1 13:27

回復 17# anakin
Brother Anakin : 都預期到牠們會用這些老套路, 而我方亦有

回敬(應該沒有冒充的)
作者: das_reich    時間: 2019-6-1 13:34

回復 18# 無神論狂徒
狂徒兄 : 你名單末的 將軍, 會否是指 本大將軍 ?  噢, 不好意思, 自己無法根治

的自大狂老毛病又發作
作者: anakin    時間: 2019-6-1 14:39

返炒舊橋,預料之內,但連學生都攪埋就太過份,聯署d名除左校友同教職員之外,仲有學生,中學同小學都有,即係未成年人仕,當日大聲疾呼國民教育係洗腦,而家連細路仔都要簽聯署,又算唔算係洗腦?
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-1 15:40

回復 20# das_reich

點可以冇你呀
作者: das_reich    時間: 2019-6-6 20:21

風蕭蕭兮易水寒抑或是以振士氣

今年的“淥屎”和以往有些不同, 就是以 老尾為首的一些國家,

不約而同的發表謬論去攻擊我國、去“豬持淥屎“說是一場以

“和平“爭取“吻赭“的運動 。 如沒記錯, 這現象在事件進行中

和結束後, 曾有過但之後的就僅得零星雜音。 本大將軍 覺得

牠等是以此去為 黃巾賊在 9號的行動作振奮士氣之用  , 但會

否實際上變為在 易水江邊上為 黃巾賊作送行 。 當晚若有暴

亂時, 可視為阻擊戰正式的打響了 。 我方會否是毫無預備準 

“淥屎“若是一和平行動  , 那麼 黃巾之亂也極為“和平“了 
作者: seeu    時間: 2019-6-6 20:25

其實評論64事件,用歷史角度去分析,這就是一場失敗的革命,我們不論正反雙方的立場誰可信,誰有道理、誰沒有說謊,這都是錯誤的判斷,因為在歷史的洪流裡,只有成功和失敗,而成功者就有話語權,失敗者全輸!
所以一場失敗的革命,那有可能要當權者(勝利者去檢討來平反,即是承認以前做錯?,這是食錯藥的行為)但為什麼失敗一方要求平反呢?一方面就是說我還是支持共產黨政權,不過你做錯事,就要承諾錯誤?這又是神經錯誤的行為,因為共產黨以往做錯事都有反思,所以才有平反一詞(歷史上經常亦出現平反的行為),所以當一件歷史事件,如何界定錯對,就要用時間去檢驗,而共產黨在錯誤中走過來,64已經30年,而30年裡,共產黨領導的中國日益強大,這在政治道路上是走對了路,而用當時歷史的上層鬥爭立論來細分,一方就是全盤西方化,一方就是保留共產黨的特色,但雙方的立論在當時來講都站不住腳,故此就引入西方力量用共產黨以往的手法,官逼民反,由民間去發動,影響上層的決定,故此64事件不單單是西方列強介入,而是有中央核心和地方諸侯贊同的一個革命,(因為我當時正在國內做生意,接觸大量中層官員,失禮些講句,我最大接觸的官員只到達省部級,而個人伙伴和自身亦有親戚在官場,所以在整個學運的過程裡,我確信和認知這是一場革命)。
但中國是強人政治,故此,當鄧小平一聲令下,中國往後走的道路,由大家都不明白的政治口號,一方面從西方的遊戲規則,另一方面又有自身的社會主義特色,所以我認為即使當時的鄧公,一方面改革開放,另一方面就操控著中國的靈活自主,而摸著石頭過河,即是見步行步,每行一步,要停一停,探究一下是否可行,是否繼續,而在整個漫長30年的過程裡(64後計算),中國到今天,還是走緊自己的路,而當時全盤西方化的蘇聯,就在兩年後被互解分列,當時蘇聯領袖哥巴卓夫,就是未代蘇聯領袖,而信奉全盤西方的後果,就是將蘇聯瓦解,四分五裂,直到今天普京上台,才維持當時藍\蘇俄時代一半都沒有的影響力,而中俄
(或者說中蘇)兩者就在這30年間,國力轉變,故此,我們從歷史上去看64事件,如果64革命成功,中國就會分列,這不是夢話,因為如果在89年中國被全盤西化,而往後兩年蘇聯解體,那麼最簡單的推理,就是內蒙、新疆、西藏會分列出去,其他省份亦因資深分配問題而時有爭端。
64本身就是一場失敗的革命,而革命不是請客,是要死人的,而死了人就要認命,因為這是對等交換,故此每年什麼悼念64,這根本就是笑話一場,重點是不道德,既然認為在六四有革命先烈去抗爭中共體制,因而失去性命,要做的就是革命下去,而不是燭光悼念,如果泉下有知的亡靈,每年見到這群小丑出來眾籌,不期然會大聲講:你地呢班闔家產,我叫你地返去天安門去革命,而不是在這裡玩滴臘,每年好似過中秋咁,年年搵我地出來消費,過幾日又唔記得要革命!
作者: seeu    時間: 2019-6-6 20:26

轉自香討:kallan

https://news.discuss.com.hk/view ... p;extra=&page=8
作者: das_reich    時間: 2019-6-7 19:41

驟變的音階

今天 7號星期五端午節, 從凌晨至下午, 發生兩宗以警方

為目標的汽油彈襲擊案件, 一宗在 灣仔警察總部外而一宗在 

跑馬地警署 。 類似的事件亦發生於上次 習主席到港前(應是

2017年  )。 自己所擔心的是, 老尾 把心一横去搬那 烏卒卒廣場

和“淥屎“劇本到 9號晚的“遊痕“上 。 到時牠們很多受僱的基層和很

多只因人云亦云非受薪而走出來的儍生物, 做了 老尾鎗口下的冤魂也不

知因由 。噢, 可能是自己太悲觀了。 那投彈的東西在下午已被拘捕 
作者: anakin    時間: 2019-6-10 01:16

細路女都出埋企前排,比上次更無恥![attach]3496[/attach]
作者: das_reich    時間: 2019-6-10 02:55

乏力地打響了

9號 星期日, "勿震"公佈有 103萬隻出來“遊痕“而我方則說

最多隻數時有 24萬隻。 哈, 牠們這趟制作竟動用到十個師

以上, 實破費不少 。 可能有 “佔中二恥“要坐牢之鑑, 牠們在

晚上約十時便宣告“遊痕“結束 

約凌晨時份, 一些暴獸試圖衝入 垃圾會大樓, 一些則嘗試堵塞 

夏慤道但皆被我方驅散, 失敗了。 約 01:15, 牠們又堵塞 龍和道,

又被驅散至約 02:00, 牠們又走出 告士打道。 各位, 這些地點和

2014年的 黄巾之亂, 是否一模一樣。

牠們絕大部份都戴上囗罩而亦有白種人的出現。 這趟因有 2014年的

經驗, 我方在佈署和裝備上, 是有備而來。 都話要多謝 老尾, 出錢去訓練

我方人員。至這刻, 暴獸仍未從 告士打道散去。 本大將軍 預計牠

們不會弄到天光, 所以是時候去見見自己的教坊歌女, 在夢中 
作者: das_reich    時間: 2019-6-10 03:08

Brother Anakin : 牠們這趟顯得較為乏力, 可能是銀彈不足
作者: anakin    時間: 2019-6-10 09:44

烏黑蘭既經驗,應該先捉幾個戴口罩既白種人慢慢審…
作者: anakin    時間: 2019-6-10 09:47

Brother Anakin : 牠們這趟顯得較為乏力, 可能是銀彈不足 。
das_reich 發表於 2019-6-10 03:08

銀彈還不是係印出黎,那有不夠之理?
只係要亂既話,又洗得幾多錢?
作者: anakin    時間: 2019-6-11 00:20

發動金融戰呀

https://youtu.be/zsCDMA_cSOg
作者: ali    時間: 2019-6-11 02:11

完全唔明條友噏乜!100美元兌780港元,跟住無厘頭去到7千幾借貸?
又鬼祟露手唔露樣,講嘢一舊舊,仲要加粗口,讀熟篇稿先拍片啦!
作者: manw0ng    時間: 2019-6-11 16:01

完全唔明條友噏乜!100美元兌780港元,跟住無厘頭去到7千幾借貸?
又鬼祟露手唔露樣,講嘢一舊舊,仲要加粗 ...
ali 發表於 2019-6-11 02:11

1 click 就youtube俾錢佢
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-11 22:53

佢想講香港係同美金聯繫匯率,美金本位制,一百元勭金先入金管局,金管局受權銀行發行港幣七百八十元元,因為美元對港幣大約七個八。
而下一步係銀行嘅Money Create,銀行手存戶一百元,唔洗存足一百元不動,根據法例係只須保存某個百份比以應付客戶取款,而其他可以以其他方式錢搵錢,例如借出去,而呢啲借出去嘅錢入咗其他人手中,又會存回銀行體系中,銀行又把這些重回銀行體系嘅錢,再借出,于是一百元在銀行體系中轉出一千元(例如)。
。如果有一百美元被抽走,其連鎖出現嘅money create效果消失,一百元港幣衍生出一千元,抽走一百元,九百元是沒有了一百元本體支撐了。
佢講得係好差。係要對經濟學有認識才可以明白。
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-12 17:49

班港毒含家慘食咗春藥咁
以為林鄭會好似老董年代想通過 23條立法
或者梁震嬰條軟皮蛇想推出國民教育
俾班躝癱發爛渣,甚至一條黃痴瘋同班廢青做吓騷,咁就可以令特首縮沙
不過,林鄭骨頭硬得出奇,硬過好多鄉港廢柴麻甩佬
要佢屈服睇怕好難

老中家陣同老味撐到行
老味想咬老中既無處埋手,自己嘅實力又今非昔比
唯有努力替班港毒含家慘打氣
但用口水支持有條卵用咩
一係偷運兩貨櫃軍火過嚟,等班含家慘武裝暴亂
床破手下班黐線佬冇咩嘢做唔出
咬唔入老中,搞到你鄉港爆屎渠咁,等老共頭都大埋都好

港毒含蝦燦,係你哋為契爺賣命嘅時候嘞
上呀 !
作者: das_reich    時間: 2019-6-13 02:23

...港毒含蝦燦,係你哋為契爺賣命嘅時候嘞
上呀 !
飛毛腿 發表於 12-6-2019 17:49

叫牠們去上女就話都無咁易, 要牠們拿起熱武器去送死, 牠們

定會睬你都儍
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-13 19:16

回復 37# das_reich

我睇係會有熱血傻仔肯去死。

英美罕有發旅遊警示,之前暴動都冇。我睇呢次非同少可,英美可能做緊嘢。會可能有更激嘅暴動出現
作者: das_reich    時間: 2019-6-14 21:33

狂徒兄 : 同意 師兄以上部份觀點
作者: das_reich    時間: 2019-6-14 21:45

給牠們贏了一仗 

牠們其實早在 11號星期二晚上已開始向 政府總部、

垃圾會集結, 至 12號早上約八時就去堵塞道路, 在約

15:00更向我方防線發起衝擊而爆發衝突 。 至 13號

凌晨約 02:30, 牠們主動開始撤離因 垃圾會沒法在 12號

舉行有關會議, 目的已達 。 至今天 14號, 垃圾會仍未有

舉行有關會議而牠們在附近仍有小量隻數駐守 。 牠們

確實是贏了一仗但戰爭不會就此結束 。 這次我方實不

能作退讓因應以史為鑑。 牠們是示威者、進行和平示威?  

持有這觀點的人肯定是盲了  。 不尋常的是, 垃圾會不

舉行有關會議, 莫非是我方收到大內高手送來的特別軍情 ?
作者: manw0ng    時間: 2019-6-14 23:23

退讓 = 飲鴆止渴
作者: das_reich    時間: 2019-6-15 07:01

Brother Manw0ng : 現時好像有風聲說 正苦要撤回
作者: :masuk    時間: 2019-6-15 11:18

回復 42# das_reich
在中央表示支持下
撤回?
前车之鉴:老董下台;今次:林郑下台?
一国两制改做两制一国,老中收唔收货?
作者: 維圓阿伯    時間: 2019-6-15 12:19

做人要分莊閒
老共將腥港班杏加橙指鹿為馬攪攪震
上升到外交層面
老味,呆彎仔,甚至八國聯軍是皇帝新衣
港燦有排煩
所以呢阿伯一定同班朴街一定要鬥長命
因為好戲在後頭
作者: anakin    時間: 2019-6-15 21:48

如果係策略性暫緩,可以接受。
徹回既話就即係話比反對派聽只要監硬反對就得,以後就算有一人一票直選特首都管唔掂香港,倒不如索性結束一個兩制,京人治港做個直轄市好過。
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-16 00:05

如果係策略性暫緩,可以接受。
徹回既話就即係話比反對派聽只要監硬反對就得,以後就算有一人一票直選特首 ...
anakin 發表於 2019-6-15 09:48 PM

now 咁報導 :

綜合多名消息人士表示,林鄭會上形容自己提出修例是「撼頭埋牆」,又向議員連月來受壓,甚至來兩場選舉或有損失多次致歉,重申因為不想再有流血衝突決定叫停修例。

我唔知佢哋講嘅咩「兩場選舉」 係指年底區議會選舉?
不過應該係有 D 原本支持嘅議員怕孭飛,下次選舉時馬失前蹄
如果呢類議員有一定數目,到時投棄權票或者轉軚
咁就輸得難睇
大概等區議會選舉完先再上馬
不過,如果係咁嘅理由,你過到初一未必過到十五
下次再提交法案時,又有 D議員怕輸下次垃圾會選舉
點搞 ?

睇怕要等一次大變局,比如老中打一場仗
到時全國進入戰時緊急狀態,乘機一鑊剷起班港毒含蝦燦
咁鄉港先會有新局面
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-16 00:35

做人要分莊閒
老共將腥港班杏加橙指鹿為馬攪攪震
上升到外交層面
老味,呆彎仔,甚至八國聯軍是皇帝新衣
港燦 ...
維圓阿伯 發表於 2019-6-15 12:19 PM

每次鄉港有人搞事
老味例必指手劃腳
老中又例必打兩下嘴炮:堅決反對。。。。然後不了了之
但今時唔同往日
種種跡象顯示老中唔想再同老味妥協,隨時反枱
睇下上次貿易談判崩盤之後,大家追加關稅
跟住冇聲冇氣
老味陸續放聲氣話再談判,老中話啋你都硬膠,你講嘢唔算數,傾條卵
前兩日,床破放聲氣恐嚇老中
話如果下個月 G20 峰會期間,如果老習唔跟老床舉行峰會講數
老味就將剩餘 3000億美籠嘅進口中國商品加埋關稅
咁反映到老床幾咁迫切要交代國內 ~ 嗱,老中家下又返埋會議枱談判
因為如果 G20期間,老習唔同老床會面傾下
老味股市大概又暴跌一千幾百點
股市升係老床唯一可以攞出嚟吹吓嘅政績

中美貿易戰打到今日,老中當然冇死到,但老味國內超過600間企業已經喊生喊死,頂唔順

WASHINGTON (Reuters) -
Walmart Inc, Target Corp and more than 600 other companies urged U.S. President Donald Trump in a letter on Thursday to resolve the trade dispute with China, saying tariffs hurt American businesses and consumers.

呢幾百間企業聯名去信俾老床 : 大佬,你哋坐低傾掂佢啦
老床個心晌度蒲佢阿嬤 : 我估我唔想傾呀,老中班契弟唔啋我咋

冇錯,老中冷淡對待老味嘅放風
老中話就話 : 談判大門永遠打開,不過。。。。
不過咩?
要傾就要有誠意,講嘢要算數。要傾,我哋願傾,要打,我哋奉陪到底。
作者: das_reich    時間: 2019-6-16 22:33

牠們在今天黃昏約18:35又堵塞道路, 而我方卻絕不阻止像

闊佬懶理般 。 相信這是我方的策略, 更可能和有特別軍情

有關(如有) 。 自己斷估, 牠們汲收了 黃巾之亂因擾民而得

不到更多民眾的支持, 牠們會在凌晨時份又和 9號、12號(即

10和13號)一樣, 自行散去
作者: anakin    時間: 2019-6-17 10:30

民主選舉既弊病就係明知d選民盲從到傳媒話乜就信乜,都係要跟住行。

前日係茶記聽到有人話佢反修例係睇過好多傳媒既報導,多角度思考得出黎既結果,所以好堅定。有人問佢睇邊d傳媒,佢話蘋果、100毛、D100、立場新聞…

…原來而家多角度既定義係咁。

有d估唔到既係原來好多香港人以為自己唔係盲從,對住d咁既人,泛民再仆街都會有人支持

now 咁報導 :

我唔知佢哋講嘅咩「兩場選舉」 係指年底區議會選舉?
不過應該係有 D 原本支持嘅議員怕 ...
飛毛腿 發表於 2019-6-16 00:05

作者: das_reich    時間: 2019-6-17 22:08

...睇怕要等一次大變局,比如老中打一場仗
到時全國進入戰時緊急狀態,乘機一鑊剷起班港毒含蝦燦
咁鄉港先會有新局面
飛毛腿 發表於 16-6-2019 00:05

飛兄 : 要打仗 , 自己斷估不識死的對手只得二個,

“憫盡擋“下的臺灣島、菊花蝗朝
作者: das_reich    時間: 2019-6-17 22:20

...倒不如索性結束一個兩制,京人治港做個直轄市好過。
anakin 發表於 15-6-2019 21:48

Brother Anakin : 要等到 2047年, 即28年之後 。 收回一國兩制是沒辦法中之辦法,

更非中上策 , 而牠們亦早已有部署把 2047 變幻為一可作亂的偽議題
作者: das_reich    時間: 2019-6-17 22:32

... 自己斷估, 牠們汲收了 黃巾之亂因擾民而得不到更多民眾的支持, 牠們會在凌晨時份又和 9號、12號
(即10和13號)一樣, 自行散去 。
das_reich 發表於 16-6-2019 22:33

噢, 自己在16號晚的斷估衰咗了 。牠們大部份撤去但至這刻

仍有獸群在堵路 。牠們真的要把 烏卒卒廣場劇本搬來上演 ?
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-18 08:04

修例基礎係堵塞法律漏洞,次要還死者家屬一個交代。
這次是政治壓倒公義,亦見民智未開。眼見好多人只會反,看了一些反對資料冇考慮全局。
在反對人士經常口喊嘅公義民主言論自由法治,冇見過。
修例內容可以討論,不能撤。一次性引道台灣亦太兒戲,冇法律理據,為一個人破例一次,法治變成細路玩混沙,法律有漏洞唔去修補這道理何在?
我睇嚟緊還會有人借此空子到台灣做衰嘢,我人頭擔保。
最後講講外國反應,這次空前多國反對,而反對最大聲嘅國家或自治省份都係响香港有間諜活動,美國及台灣,英國冇證據有間諜响香港,但英治時代一定有好多英國人留低,有間諜好正常。我睇呢啲反應都超出佢哋過往反應,想一想,呢次修例有機會引道間諜送中國大陸審,這意味其在港間諜活動不再如過去可以擺明車馬,或會清理其間諜部署,香港不再是反中基地,這不是歐美台灣樂見。

這次公義敗于政治及民智。我雖為中國香港人,感到香港人好可憐。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-18 13:20

https://applink.discuss.com.hk/ZRePDjtMxX
https://m.discuss.com.hk/index.p ... 284960#pid501072819
難民教父食咗誠實豆沙包。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-18 13:35

[youtube]https://youtu.be/Ru4TJGPJjjc[/youtube]

有人傳來本片。雖然有政治偏向。不打緊,睇吓有乜理據,我關心嘅係堵塞漏洞及把殺人犯繩之于法。
當中提到域外法權,反對者認為港府把謀人列入域外法權,香港就可以有法律基礎在港審理陳同佳案了。我在想這個修例方法好似不錯,反對人士接受,何樂而不為?片中人輕描淡寫講政府唔接此方案,但冇反擊理據。
我一向慣于求真,所以追查一下,發覺片中人有意不把反駁推列出來,只把對己方有利據列出,呢啲都甚為無恥。

根據《香港人權法案》第十二條列明,在香港所推行或實施的刑事法例,不得帶有追溯力。即縱使港府修改域外法權,陳同佳也不能被移交。只是堵塞了漏洞。
當然可以連這條法案也可以改,但如果一塾入追溯期牽一髮動全身,牽涉無數舊案,後果難估計了。

片下大量人話內容有深度,大讚拍片人有料到。我睇唔係拍片人有料,而係睇嘅人癈啫
作者: manw0ng    時間: 2019-6-19 12:39

終於明白犯民口中的惡法,
原來惡就是法
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-19 12:43

歸根結底修例不成源自一國兩制及一中原則。
要引導犯人由港去台灣,前置條件係把中國納入引導罪犯適用範圍,香港不能把台灣納入,因為違反一中原則,而台灣不論藍綠都會反對,矮化台灣為大陸一個省喎,冇可能接受。
而香港群眾嘅反對出自中國大陸,佢哋一啲响大陸身有屎嘅當然怕呢條法例,有一啲係唔相信大陸司法。
而有心人危言聳聽話香港犯法會送內地受審。真嘅,而呢類智障亦佔反對人士大多數
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-22 08:50

坐館林早幾日向群眾道歉,聲稱用最謙卑真誠接受批評,之後又傳出工聯社團麥大嬸吊打坐館林,搞到出哂水。
好明顯一個事實係坐館心怯,頂唔住所以撲出嚟,在無同戰友商討過就草草叫停,想即時止個亂局。
開弓前就要想清楚,開咗弓嘅箭豈能回頭,小事認錯冇問題,大事情係冇得認錯,一來坐館林要堵塞法律漏洞係冇錯,就算我退一步講,佢真係錯都冇可能道欺。群眾心態想法一定會認為你坐呢個位,唔想清楚嘅咩,今日你道歉即係認錯,即係你行事前冇想清楚,玩泥沙攞香港較飛,進一步失去威信。你唔認錯,都仲可以少一個口實同扮你有道理响手(假設佢真係錯)。

再考慮人性,麥美娟講得中,今日道歉係冇用。只會招來群眾更凶狠嘅回應,你管十幾人,都仲有機會冇事,管人一多,道歉一定冇用,因為普遍人性都愛一沉百踩,愛睇人折墮,尤其名人高位者當權權者,所以雪中送炭呢個世界好罕有,但趨炎附勢者眾,你一怯就啱晒嘞,再踩埋啲,睇你點仆街折墮,見你怯見認衰就會得寸進尺。
你當我馬後砲,但當日佢一道歉我已經同身邊一啲人講過,佢道歉只會死更慘,而事實我言中,過往佔中都只係佔領地方,呢次一道歉後,反對人士火速轉移至下一個目㮒要求盧偉蔥道歉下台,又要求打完警察不能捉,承認暴動唔係暴動,家吓一啲政府部門都圍埋玩謝你政府。
今日我講嘅,班滋事份子嚟緊會踩更埋。坐館林做錯咗呢一步。由搞政總擴散開去其他地方或花臣。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-22 09:00

唔認衰,撐行佢就梗㗎嘞,唔代表唔化解。總之錯唔認得,唔係為自己而係大局為重,個人榮辱睇個人修為,但不能因個人榮辱而不理會大局。
佢要停止修例,都唔洗道歉,可以講睇到民眾對修例仍存在不理解,再加上外國勢力介入嚴重,現在民眾要更多時間去思考(事實民眾整體是不會思考),再加上⋯⋯⋯擺一大堆好聽嘅理由,所以暫不修例。
再想想法子為事情降溫,
作者: 毛球    時間: 2019-6-24 01:59

雖然出來反對嘅人數唔係真有兩百萬, 但有幾十萬人一而再行出嚟, 仲要係越來越多, 身邊不只年輕人, 各樣人士都存在反對立場, 而且根本連傾一下都難, 一講就乜情都玩完. 我真係睇唔到修例對大部份人有絲毫影響, 佢地就係受各方位不自覺地洗腦, 都認為條例會對佢地將來有影響, 或者總之同大陸有關嘅政策都必然抵抗到底, 羊群心態, 本來還沒甚麼見解的看到又再跟隊, 呢啲先係反對派同背後策劃團隊嘅籌碼. 本來呢屆立法會建制佔了優勢, 就因為咁反對派更要廢咗個議會制度而利用民眾力量. 佢地嘅手段卑劣無恥程度真係難以置信, 除咗肆意破壞香港嘅和諧同穩定, 將政府打殘之外, 仲成功將差不多所有「未來嘅棟樑」變成一群喪屍, 將大陸收番嘅「東方之珠」變成「動亂之都」. 前幾日睇到一條片, 一個看似青澀嘅年青人講父母唔會同子女一齊出嚟係自私不愛護孩子, 影片背後動機歹毒的令人心寒, 不單要孩子們去做喪屍, 更要離間他們跟不同意見的父母, 從家庭分裂出去.

以為林鄭好打得, 開始幾天還在撐, 警方執法也合理有力, 就在這時, 班子內的口風開始轉, 是有鬼還是受不了? 其實企硬打消耗戰都贏面唔細(如佔中), 咁多人話反對, 咁暫緩是可接受的, 反正堅持等議會投票決定都未必可通過, , 但林鄭竟然道歉起來, 之後官員一個個只會道歉, 如此軟弱不堪一撃的政府, 我真的失望了, 我想北京也失望, 反對派係得勢不饒人的, 幾天來, 各政府機關而至警總被圍, 喪屍愛怎樣就怎樣, 政府已連一句譴責都不敢, 只能說些明白大家和平示威嘅自由云云, 至喪屍引發不到半點事端出現倦極而散, 警方才敢出個聲明表示追究 (不過都好過威一陣又縮). 其實兩個星期下來政府同議會好多工作都癱瘓咗, 繼續下去政府仲做到啲乜? 以後即係由反對派左右大局, 但政府又唔可能照跟. 以為林鄭係虎媽, 點知真的是慈母(多敗兒),  佢嘅班子亦冇個大將, 就算林鄭下台, 再選新政府都好難鬥贏. 能人買少見少, 香港命運已到末路. 香港未能真正回歸, 我地呢代係時候返鄉下, 自己回歸, 留番班喪屍真正「代表全香港人」, 繼續發夢.
作者: das_reich    時間: 2019-6-24 12:50

Sister 毛球 : 謝謝你的收看和回覆 。 哈, 自 黃巾之亂後, 已很少見到

你寫這麽長的回應。 自己相信, 傷港曾距腥風血雨之況, 僅是咫尺之遙

請留意自己不曰將會呈上之軍情匯報(又在賣廣告)
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-24 18:04

林鄭嘅做法好蹊蹺
完全唔似一個有多年公共行政管理經驗嘅人
上台前,上台後嘅作風一直好硬朗,唔會輕易屈服
呢次要推逃犯條例,本來贏面超過一半機會
就算輸在臨門一腳,最多過唔到就收回再修改
在就算你臨陣縮沙,就用理由再諮詢,放完暑假再拎上垃圾會
但戲劇性轉變係不但收回法例草案,竟然仲認錯,究竟何錯之有?
全港人加上大陸嘅傳霉,千千萬萬對眼睇到班含家慘廢青係暴亂,林鄭竟然唔敢再定性係暴亂
家下有如未開牌,林鄭先冚牌投降,將特衰政府所有籌碼推晒俾班港毒
呢班港毒唔係有理性嘅人,係一班禽獸
果然跟住落嚟,就係無政府狀態
今日班禽獸去圍入境處大樓同稅務局大樓,呢兩個部門純粹係事務部門,同政治無關
都唔知班躝癱圍嚟做乜? 想表達 D 乜?

特衰政府已經失去管治能力
班港毒唔會就此罷休,一直係咁搞事
林鄭以下一班政治任命官員冇能力亦無心出嚟做醜人
你哋搞咪搞囉,總之唔關我事,又冇理由要我哋孭飛
所以,我家下有理由懷疑林鄭原来係無間道
將特衰政府送上黃泉路
但特衰政府冧台之後又點?
作者: public    時間: 2019-6-24 18:59

回復 62# 飛毛腿

係吾係無間道、就真係吾知。如果係、目的是甚麼呢?

但依家、大勢已去。。現在政府已經冇哂威信、冇論推行甚麼政策 , 不論是政治、民生和經濟的議題,都好難落實推行。可能落台係唯一選擇

無神神講得啱、可以撤回草案,但不能認錯。今次不單政府一敗塗地、建制亦付出沈重代價。
作者: manw0ng    時間: 2019-6-25 00:46

其實好難估到。
當年李登輝上台時改革,
又有多少人知牠是藍皮綠肉,
為台毒舖路。

周公恐惧流言日,王莽谦恭未篡时。
向使当年身便死,一生真伪复谁知。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-25 10:29

好耐冇見老毛留言
作者: seeu    時間: 2019-6-25 23:37

好耐冇見老毛留言
無神論狂徒 發表於 2019-6-25 10:29

佢依家睇緊呢條片

https://vimeo.com/344065376
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-26 20:14

https://hk.mobi.yahoo.com/news/ ... 邏-081647614.html

又踩埋啲。。差佬响醫院正常執勤都唔比。
咩嘢世界。你老妹
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-26 20:16

咁不如取消警務處啦。所有警察下崗。解甲歸田。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-26 23:19

跟手去各領事館告洋狀。邀請老鬼插屎忽。見有植物人寫牌:從中國殖民解放香港
呢啲智障人士,對英國殖民一無所知,我看得想作嘔。
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-27 22:52

回復  飛毛腿

係吾係無間道、就真係吾知。如果係、目的是甚麼呢?

但依家、大勢已去。。現在政府已經冇哂 ...
public 發表於 2019-6-24 06:59 PM

個人目的係乜就唔知
但後果就可以預見,鄉港成為一個爛攤子
邊個有能力去收拾呢個爛攤子,真係天曉得
指望港人治港可以走返上行政主導,機會微乎其微

用陰謀論去斷舊估,反而可以解釋下林鄭嘅怪異決定
比如話有人提醒佢,家下係兩國對決,鄉港只係炮灰, 阿姐你無謂去當炮灰
你睇下華為老總個女,佢有咩做錯 ? 人哋生安白造一條罪名就可以綁死佢
仲要唔駛自己郁手,指點個馬仔郁手
又再睇下何志平,佢冇晌黑老大度犯法
黑老大一樣可以砌條罪俾佢
人哋係黑道頂爺,橫行霸道都冇人敢趷佢
你認為自己身家清白,黑老大砌你唔入,但可以陰你屋企人
唔通你可以成世唔出外國,避開黑老大嘅魔爪 ?
呢 D 濕熱嘢,都係留返俾老共自己諗掂佢
何況呢條引渡條例,幾十年來都係咁,陰國佬揸莊年代都唔郁呢條例
你何必去做唐吉訶德,吃力不討好

人哋家下就騷 D power 出嚟
煲呔戲劇性咁有罪變無罪
有罪冇罪,官字兩個口
你話冇法理依據? 你要咩法理依據,多多都可以俾你
高等法院丶上訴庭都判煲呔有罪,唔通呢兩級法庭都冇法理依據,亂九咁判?
如果真係亂九咁判,睇佢唔順眼就話佢有罪,咁仲講條卵法治
如果兩級法庭都有理有據咁判,點解 D 理據今日突然間化為烏有?
所以,睇下邊 D 人揸莊,揸莊者話你有罪,你冇罪都有罪
話你冇罪,你有罪都冇罪
呢 D 就係法治  
作者: das_reich    時間: 2019-6-28 00:35

掘壕據守

本月 16號星期日, 牠們號稱有兩百萬隻出來"遊痕"而我方

即說有約34萬件。 假設當中有10萬隻是受薪的, 老尾 又花

費不少 。 詭異的是自 612暴亂之後,我方突然全線退卻而僅

作掘壕據守 。 過程是自 15號特首宣佈暫緩那條例修訂、我

方在 16號星期日、21號星期五警察總部被包圍及破壞、24

號税務局大樓被包圍、26號警察總部再被包圍破壞、27號

律政署大樓被包圍, 我方皆沒有主動去回擊除了 26號的例外 。 

2014年牠們獸數多更堵塞了三區, 我方都有回擊而這趟牠們數

量非多更沒有作長久堵路(牠們應是汲取了上次的經驗怕再惹起

民憤, 大多在次日凌晨時份自行撤離), 而我方就只是採取守勢毫

無反攻 。 相信我方是真的收到了特別軍情, 恐怕若貿然反攻時

不單會遇上熱兵器更加會是全自動的。 警察是無力去面對全自

動熱兵器雖然有 SDU 即飛虎隊但他們也不過是一支半準/準軍事

化和數目不多的隊伍, 更何況獸群中亦真有一些人云亦云的真正學生。

再看看 林太在 16號之後出來作"道歉"時, 從她面容、沒有鞠躬更沒有

用[撤回]字眼, 自己很相信, 這本非她真心意而自己更加相信, 傷港 曾距

腥風血雨之境況, 僅是咫尺之遙 。 傳聞牠們務求在 G20正式開始前,

逼我方作回擊而好讓那 烏卒卒廣場去上演, 而 27號星期四我方已宣佈

七一升旗儀式會减去一些青年參與, 由現時至下月1號, 形勢是頗為嚴峻 
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-28 07:07

早排我腹至心靈,在想老林呢個做法,會唔會係因為中美貿易戰,嚟緊要埋牙响G20互片,老中唔想香港成為美方籌碼,所以落柯打老林做鵪鶉,以免節外生枝
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-28 09:25

回復 72# 無神論狂徒

老味綁架華為老總個女做籌碼
全面封殺華為做籌碼
老中都懶得理佢,你認為係籌碼就攬住佢啦
一個對大陸毫無影響嘅鄉港又點可能成為籌碼 ?
前幾年嘅濕九佔中癱瘓鄉港兩條主要交通幹道
老共手指尾都冇郁過,關人能事,你哋要自殘就殘到夠
最後頂唔順嘅係港燦自己

呢條逃犯條例,老共根本從來冇放過晌心度
如果殺人販毒犯走嚟鄉港,你港燦鐘意就養佢哋過世啦,老共不在乎
特衰政府都冇咁硬膠包庇殺人犯毒犯
一定搵個咩非法逗留之類嘅理由將佢哋踢返入大陸
班港毒亦唔會為呢種冇政治利用價值嘅人開聲吠
如果係果 D 搞事嘅咩異見份子逗留晌鄉港
老共亦唔在乎,呢種人要走就隨便,最好全部出國,費事篤眼篤鼻
睇下果班異見人士咩偽京生丶盲公陳之類
晌大陸時動靜多多,大吵大鬧,西方傳霉當佢哋係明星咁
去到老味度就無聲無氣,終日為少少狗糧就狗咬狗骨,西方傳霉眼尾都唔望下佢哋
反共價值跌到零
所以老共點會著緊引渡呢D異見人士返大陸,返入去照顧佢哋食宿呀?
老共真係要著緊都著緊 23條立法啦
睇下 23條晾晌度,提都冇人提下,老共都由得你哋

林鄭最初強推逃犯條例,動機可能真係好單純
人哋個女被條含蝦燦做瓜咗,兇手係邊個已經查清楚
但法律治人嘅所謂法治,竟然唔可以拘捕審判個兇手
殺人後可以大搖大擺逍遙法外,執法者吹佢唔脹
呢種所謂法治仲講條卵咩公義

林鄭自己都係為人母親,大概以心為心去諗呢件事
自己作為最高行政長官有義務亦有能力為喪女之痛嘅父母追回公道
而且將鄉港洗脫逃犯庇護站呢個特性,理所當然
但佢估唔到班政狗丶港毒含蝦燦全無是非黑白觀念到呢種地步
港毒滅絕人性程度遠超林鄭嘅想像
作者: 維圓阿伯    時間: 2019-6-28 13:04

有D皇氣又爭唔落
香港已回歸國家成三十年
阿蛇飲下午茶重用個皇冠杯
前几年個个咬糧女一姊
重帶著皇冠牌帽出黎獻世\\
平時做野就欺善怕惡
你試吓揸車撞到政府財物如鉄欄之類
你就大近視囉賠到你甩衭十九几条罪
攪暴班死仔就冇胆郁
有因必有果

作者: 無神論狂徒    時間: 2019-6-28 19:45

呢單嘢好多不尋常。尤其外國介入力度極大,過往冇呢個問題。我懷疑呢條修例會打亂西方間諜在港部署。使西方投鼠忌器。所以狂發爛出聲
作者: kuloo    時間: 2019-6-28 23:20

回復  無神論狂徒

林鄭最初強推逃犯條例,動機可能真係好單純
人哋個女被條含蝦燦做瓜咗,兇手係邊個已經查清楚
但法律治人嘅所謂法治,竟然唔可以拘捕審判個兇手
殺人後可以大搖大擺逍遙法外,執法者吹佢唔脹
呢種所謂法治仲講條卵咩公義

林鄭自己都係為人母親,大概以心為心去諗呢件事
自己作為最高行政長官有義務亦有能力為喪女之痛嘅父母追回公道
而且將鄉港洗脫逃犯庇護站呢個特性,理所當然
但佢估唔到班政狗丶港毒含蝦燦全無是非黑白觀念到呢種地步
港毒滅絕人性程度遠超林鄭嘅想像
飛毛腿 發表於 2019-6-28 09:25

同意飛哥呢個睇法,感性蓋過理性,高估港人情操,低估呆獨嘅無恥。
作者: 飛毛腿    時間: 2019-6-29 16:56

回復 74# 維圓阿伯

回歸後冇陰國老頂照住,班差佬俾犯民班政狗折磨到好似小媳婦咁
蠱惑仔都可以圍警署,放狗咬差佬
今日嘅鄉港警察馴服到好似孭住條炮都唔敢用嘅實 Q 咁
警力就係政府嘅暴力機器
強勢政府,暴力機器自然都強勢
弱勢政府,暴力機器就老虎都變貓,變成炮灰,俾人攞嚟出氣
長期係咁,想唔心理不平衡都難
所以欺善怕惡係正常

老味差佬就真係夠惡
有乜衣郁就亂槍掃過去先講
不過,其實都係欺善怕惡
見到人哋衣著企理,聲大夾惡就避一避先
搞清楚係咪有背景人士
最近就有一條法官揸車,途中俾警察示意停埋一邊
通常呢種情形,有理冇理都會整張告票俾個司機
你有咩唔服氣就上法庭同法官講 ~ 我只負責執法開告票
不過,今次被截停嘅正好係法官,法官叫個警察: 你最好查下呢個車牌車主係乜水
警察一查,原来係法官嘅車
咁就乜都唔駛做,講聲法官大人,have a good day
咩叫特權,youtube 嘅評論下面一面倒話 : 呢 D 就係特權
有人話老味嘅 Justice System,其實就係 Just Us System
乜嘢係法律 ? We are the Law

[youtube]483kgmkjZRs[/youtube]
作者: anakin    時間: 2019-7-2 00:25

港產太陽花開花了………

香港正式進入邊緣化時期!
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-7-2 08:15

坊間有人講,政府昨晚擺空城計,阳暴徒縱容暴徒。別有用心。
呢啲論調好啱黃屍口味

即係言下之意係,你政府派警察守定退,都唔啱。守就話你黑警,隨你破壞,又話你用心可誅。

歪理當真理嘅紅衞兵年代又再來臨。我有幸見識這種大時代,老了可以對孫子說下 這些經歷。
作者: 飛毛腿    時間: 2019-7-2 09:33

坊間有人講,政府昨晚擺空城計,阳暴徒縱容暴徒。別有用心。
呢啲論調好啱黃屍口味

即係言下之意係,你政 ...
無神論狂徒 發表於 2019-7-2 08:15 AM

係張超雄個福街含家產講嘅
呢個人渣,邊樣對鄉港傷害最大,佢就鼓吹邊樣,冠冕堂皇咁講咩人道丶人權丶吻豬濕疣
抵佢個含家慘生仔冇屎窟

工黨立法會議員張超雄質疑警方的做法:「警方要清場的話,多大場面都清到,竟然不斷退縮,最後在立法會擺『空城計』,引大家入來,撞甚麼都不理你,任你喜歡怎樣就怎樣。這個景象是警方特地『放水』造成。」

作者: 維圓阿伯    時間: 2019-7-2 13:25

空城計是事實
特區正苦高官充斥二五仔
食碗面反碗底
攪冧腥港有奬金又有奬品
左派呀維園阿伯阿嬸
愛國愛港就明月照溝渠
作者: manw0ng    時間: 2019-7-2 14:15

俾你係警方都退啦,兵器唔比用,又話要編號,又話要垃圾會調查。
只有比狂犬咬,捱打。
仲要林病要暴動都唔敢提,揾鬼去打啦!
作者: manw0ng    時間: 2019-7-2 14:20

拉到狂犬,9官會輕判。
打到隻9,9官會話你虐畜,重判
作者: manw0ng    時間: 2019-7-2 14:35

退讓 = 飲鴆止渴
manw0ng 發表於 2019-6-14 23:23

還未止渴,
已經毒發
作者: das_reich    時間: 2019-7-2 20:44

港產太陽花開花了………

anakin 發表於 2-7-2019 00:25

對, 完全是一毛一讓 。 喔, 是一模一樣 。 兩地的教官應該不會是

同一件, 但教材/課材就會是同一套
作者: kuloo    時間: 2019-7-3 01:44

係張超雄個福街含家產講嘅
呢個人渣,邊樣對鄉港傷害最大,佢就鼓吹邊樣,冠冕堂皇咁講咩人道丶人權丶吻 ...
飛毛腿 發表於 2019-7-2 09:33

空乜嘢城計吖,當時立法會大樓入面最多咪得百幾個差人,人數已經無得打啦,室內環境,催淚彈、布袋彈同橡膠子彈全部唔用得,因為有違指引同埋真係會死人,可用嘅得返胡椒水、警棍同雙手,大樓外面又圍咗過萬人喺度,由外圍打返入立法會大樓更加唔使諗,唔撤退仲有乜可以做? 呢條張超雄為咗份工,要幾賤都有呀!
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-7-3 08:21

防就比人話警隊暴力血腥鎮壓,淪為共黨暴力機器漠視人民訴求獨裁工具乜乜柒柒。。撤就話你空城計可恥陰險。簫都吹孿
作者: anakin    時間: 2019-7-3 11:12

對, 完全是一毛一讓 。 喔, 是一模一樣 。 兩地的教官應該不會是

同一件, 但教材/課材就會是同一套 : ...
das_reich 發表於 2019-7-2 20:44

[attach]3516[/attach]
作者: anakin    時間: 2019-7-3 11:50

自己個仔都落場…

[attach]3517[/attach]

[attach]3518[/attach]
作者: anakin    時間: 2019-7-3 11:51

[attach]3519[/attach]
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-7-3 14:47

都好丫,好過果啲叫人細路出去死
自己細路响屋企。
不過都係掩掩遮遮。有胆做冇胆認嘅癈柴
作者: 杏仁豆腐    時間: 2019-7-3 14:54

人生將會更精彩,無野講,只有恭喜!
作者: das_reich    時間: 2019-7-3 19:25

Brother 杏仁豆腐 :  謝謝你的收看與回覆 。嘩, 真的是久違了
作者: das_reich    時間: 2019-7-3 19:44

各位看官: 也許以下的兩段詞(當然不是我寫喇 ), 能道出 林太在 16號之後

出來"作道歉"時的心情 :

[ … 祈望這段情延續下去, 無窮無盡。 無奈身不自主, 怎可自主。

相看每一煞, 都痴痴醉, 誰又會捨得你 … ]

[ … 金劍已沉埋, 壯氣蒿萊。 晚涼天淨月華開,

想得玉樓瑤殿影, 空照秦淮。]。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-7-3 21:06

老譚係預言家
作者: das_reich    時間: 2019-7-3 22:03

回復 95# 無神論狂徒
哈, 上一句好似是 : 神經的等人拉, 居於C眼中 …
作者: 飛毛腿    時間: 2019-7-3 23:13

今日老中外交部每日例行記者會
有記者問發言人,話陰國外交大臣透過傳霉訪問阿之阿左,老中點睇?
老中就咁睇,你陰國佬好似唔知自己係破落戶咁
以為自己仲係日不落大陰帝國,好有影響力,嗱
事實陰國今日卻係歐洲二流國家,要錢冇錢,要科技冇科技,要軍力冇軍力
一個得幾千萬人口嘅市場,有幾多國家會重視一個咁細嘅市場?
真係屙尿都冇力
老中外交部發言人都唔用隱晦嘅外交語言發表意見
直頭指口指鼻訓斥陰國佬  :

7月3日,外交部发言人耿爽主持例行记者会。

记者:2日,英国外交大臣亨特接受采访时称,《中英联合声明》仍旧有法律约束力,如果得不到履行将会有严重后果。亨特还表示,英国支持香港居民捍卫英方为其争取来的自由,希望所有国家履行国际义务。香港特区政府不得将抗议中的破坏行为作为镇压的借口。请问中方对此有何评论?

答:我已经连续两天就亨特先生的涉港言论作出回应,表达了中方的强烈不满和坚决反对。但是他似乎还沉浸在昔日英国殖民者的幻像当中,还执迷于居高临下对他国事务指手画脚的恶习当中,仍然不知悔改,继续信口雌黄,我今天索性再多说几句:

第一,关于《中英联合声明》,我要再次强调,随着香港回归祖国,《声明》中所规定的与英方有关的权利和义务都已全部履行完毕。1997年7月1日,中国恢复对香港行使主权,中国政府依照宪法和基本法对香港实行管治。英方对回归后的香港一无主权,二无治权,三无监督权,根本不存在任何所谓“责任”。英方动不动就以“守护者”自居,这纯粹完全是自作多情、痴心妄想

第二,所谓香港居民的自由是英方争取来的,简直是厚颜无耻!我提醒亨特先生,在英国对香港进行殖民统治期间,香港毫无民主可言,港人就连上街游行的权利都没有。恰恰是香港回归后,中国政府依照宪法和基本法,切实贯彻落实“一国两制”、“港人治港”、高度自治方针,保障香港居民依法享有前所未有的民主权利和自由。

第三,7月1日在香港特区发生的暴力冲击立法会事件,是践踏法治、危害社会秩序的严重违法行为。亨特先生罔顾事实,居然称特区政府是在“镇压”,这完全是颠倒黑白。我要问问亨特先生,如果英国议会被围攻、被闯入、被破坏,英政府会听之任之、坐视不管吗?如像亨特先生说的这就是民主,他是否认为严密把守英国议会的警察应该撤走,让那些常年站在议会对面的示威者进入议会?他是否也认为英国警方处理2011年8月发生在伦敦的骚乱事件是镇压呢?

最后,我要强调,香港是中华人民共和国的特别行政区,香港事务纯属中国内政,决不允许任何外国政府、组织或个人粗暴干预。我们希望英方,特别是亨特先生不要再自不量力,粗暴干涉香港事务,这注定是徒劳的。

作者: manw0ng    時間: 2019-7-4 00:34

自己個仔都落場…
anakin 發表於 2019-7-3 11:50

http://www.youtube.com/watch?v=P_-iphi5KM4
作者: anakin    時間: 2019-7-4 01:55

manw0ng 發表於 2019-7-4 00:34

我初初都以為係,但今朝搵到另一條片有前面多幾秒,毛姨姨話:年輕人…
跟住個句先係:十年……

所以未必係佢個仔。

有傳媒問毛孟靜,佢個仔有無份衝,
佢話佢細仔做緊科學家,而家滿面鬍鬚,無返過黎香港,但坊間流傳個位係大仔…
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-7-4 07:40

我都奇怪㗎嘞。班混水摸魚政渣。叫人衝自己鬆。冇個細路落場。
班友都係收錢做嘢嘅打手,點會戇狗狗叫自己細路落場丫。我好懷疑老作,點知我冇錯。班政渣搵䭍女啫,唔洗攞命摶丫

歡迎光臨 擺 渡 ※ 空 間 (http://www.seeu.weclub.info/) Powered by Discuz! 7.2