免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主

標題: 航母 [打印本頁]

作者: 無神論狂徒    時間: 2017-3-30 21:59     標題: 航母

果邊都有同一條。但臨別,果邊幫襯到收工先啦~
http://www.bbc.com/zhongwen/trad/press_review/2015/03/150310_press_china_2nd_aircraft_carrier

自從一零年,老美宣布重返亞洲,亞洲即刻戰雲時聚時散,係正常人都知老美插手嘅地方事務,唔打仗都六國大封相,亞洲有老美插手,南海即刻戰雲密布,呢個時候,老中第一首航母下水,即刻鎮著個亞洲,尤其南海,今日又話下個月又一首下水,據講呢首嘢拍著老美退役,勁過歐洲一啲航母。
如果老中冇呢個航母,鎮著南海,老美真係會撩起南海啲爛仔國出手。
所以老中嘅航母起了和平作用,有平衡地區作用。
作者: 飛毛腿    時間: 2017-3-30 23:23

回復 1# 無神論狂徒

家下問題係南海已經冇人肯咁笨實替老味出嚟做炮灰    菲律賓老杜真係一心為國家,講嘢又完全唔留情面俾老味
佢上星期訪問緬甸時對記者佬講 : 你要我菲律賓點同中國打 ?
派兵去撼中國,即係要我哋士兵去送死,我啋你都硬膠
老味有兵有艦,要打你自己去打
競選果時,佢哋 ( 指班選民) 話要我當選後去黃岩島登島,我話好呀
果時係選舉嘛,我梗係乜七都話得㗎啦,佢班戇居佬又信喎   
( 報導真係咁寫 )

越南佬就你精我又精,飲杯竹葉青
十二個國家實牙實齒談判 傾 TPP 傾咗幾年
最後終於傾掂數,越南佬心諗我九一條七一條
傍住老味呢個大戶,冇大魚大肉都有餐飽飯食吖
點知床破上任第一日就將 TPP 作廢
你滷味,國與國之間嘅條約, 仲係 12個國家簽約
好似當姨媽巾咁用完就掉
老味靠得住,豬乸會上樹
越南佬出頭當爛頭卒的話
老中或者唔會同老味掰面反枱
但打越南就可以毫無顧忌
一九將越南打殘打謝,越南去同邊個哭訴 ?
邊個肯為越南出面 ? 老味 ? 歐盟 ? 俄羅斯 ?

袋鼠國本來攬實老味契爺又含又吹
指住老中阿之阿左
點知床破先將個 TPP 打靶
第一次跟袋鼠總理通電話,講咗 20分鐘啫
床破大發老脾,一嘢就 cut 斷個電話
袋鼠一向自作多情, 以為自己係老味嘅親密戰友
老味係世界警察, 袋鼠就係亞太副警長
點知老味新總統當袋鼠係狗,呼之則來,揮之則去
袋鼠真係欲哭無淚
咪喇,含含聲轉軚,對老中眉開眼笑賣風情
邀請老中入嚟 TPP 做莊喎
老中似笑非笑   
上個幾星期,風吹兩邊擺嘅印尼邀請袋鼠一齊去南海踩下場
~ 其實南海關你印尼能事咩
袋鼠總理一口拒絕 : 唔好預我
作者: 飛毛腿    時間: 2017-3-30 23:25

丟,第一行又係隔唔到新一行   
作者: 九叔2005    時間: 2017-3-31 07:35

回復 1# 無神論狂徒
真理,就在炮彈既射程範圍內,
所以係要有的。
作者: 九叔2005    時間: 2017-3-31 07:39

回復 2# 飛毛腿
袋鼠國從來都唔鍾意強國人,佢地既種族歧視好利害,
唔明點解咁多本地人鍾意袋鼠國。
作者: 無神論狂徒    時間: 2017-3-31 09:00

袋鼠國大部份都係爛地,中心全為唔住得人嘅爛地,不過佢東西岸整得幾靚咁啦。
作者: 飛毛腿    時間: 2017-3-31 23:17

回復  飛毛腿
袋鼠國從來都唔鍾意強國人,佢地既種族歧視好利害,
唔明點解咁多本地人鍾意袋鼠國。 ...
九叔2005 發表於 2017-3-31 07:39 AM

袋鼠人唔係特別唔鐘意中國佬
佢哋係睇唔起有色人種
幾十年前已經係實行白澳政策 ~ 只歡迎白種人
果時根本就冇中國佬去袋鼠國旅行
去嘅都係港燦同呆灣佬

袋鼠人真係無厘頭咁有一鋪優越感
佢個國家只不過係地大人少,資源豐富
~ 雖然有好多地方根本冇卵用,但佢勝在人口極少
咁就人均資源豐富,僧少粥多
加上係英語系國家,沾咗老味同陰國嘅光
港燦眼中講英文嘅人就係高人一等

其實袋鼠乜七科技都冇,又唔係工業化國家
只不過係一個大農村,加上大漁港
袋鼠人出身其實好低下, 呢點好多人都知
據講每個袋鼠白鬼,查佢三代以上嘅祖先
多數都係罪犯
好似前總理陸克文
佢母系果邊, 佢阿媽嘅曾祖輩就係流放袋鼠島嘅罪犯

最先發現袋鼠島嘅唔係陰國人,係荷蘭人
荷蘭佬上袋鼠島睇過,發覺又荒蕪又貧瘠 ~ 唔知佢哋係邊一忽登岸
而且離開亞洲大陸又遠
以果時嘅航運條件,呢個遠離大陸嘅島唔值得開發
後來陰國佬到嚟,認為都冇乜價值
但食得就唔好嘥,霸佔咗先講
暫時未諗到有咩用途
就攞嚟流放 D 罪犯人渣,好過晌自己地頭起監獄
作者: vincenttom    時間: 2017-3-31 23:48

我个女去左袋鼠島 悉尼读书   影的相好靓好靓
作者: 毛球    時間: 2017-4-1 01:29

丟,第一行又係隔唔到新一行
飛毛腿 發表於 2017-3-30 23:25

聽日瞓醒就冇事啦.
作者: seeu    時間: 2017-4-1 02:36

聽日瞓醒就冇事啦.
毛球 發表於 2017-4-1 01:29

唔該晒.....

[youtube]qSnfrgyorWc[/youtube]
作者: 九叔2005    時間: 2017-4-1 07:38

回復 10# seeu
我用手機 upload 唔到相片,
話唔支援 android 4.0 以上版本,
我應該點做,
thx.
作者: 毛球    時間: 2017-4-1 17:37

唔該晒.....
seeu 發表於 2017-4-1 02:36

作者: 飛毛腿    時間: 2017-4-1 18:12

回復 9# 毛球

聽日瞓醒就唔記得呢件事
冇咗呢件事   ?

不過,好似真係俾你醫返好囉喎  
作者: seeu    時間: 2017-4-1 18:26

回復  seeu
我應該點做,
thx. ...
九叔2005 發表於 2017-4-1 07:38

到總站台尋找解決辦法中.....

http://www.sclub.com.tw/discuz/index.php
作者: 飛毛腿    時間: 2017-4-1 18:31

我个女去左袋鼠島 悉尼读书   影的相好靓好靓
vincenttom 發表於 2017-3-31 11:48 PM

海島海岸,陽光與海灘
永遠都咁迷人
而且白鬼幾注重乾淨企理
加上冇工業化嘅地方,冇乜污染丶塵土
更覺窗明几淨,不染俗塵
冇袋鼠咁富裕嘅泰國
海島風光一樣迷人

[attach]13[/attach]
[attach]12[/attach]
作者: seeu    時間: 2017-4-1 18:35

回復  毛球

聽日瞓醒就唔記得呢件事
冇咗呢件事   ?

不過,好似真係俾你醫返好囉喎   ...
飛毛腿 發表於 2017-4-1 18:12

留言窗右上角有[源碼]選項,√左就有跳行,冇√就要拍多下ENTER落多格(即共3下),因為會比系統食鳩左第一行個頭啖√

.....

消√後係=[所見即所得模式],若果你將別人頁面連毛帶屎COPY,咁就可以貼落留言窗口度見番晒所COPY完整頁面,呢樣抄圖就最好使好用....

你寫完野可以消下√,就可見兩種分別....
作者: seeu    時間: 2017-4-1 18:40

海島海岸,陽光與海灘
永遠都咁迷人
而且白鬼幾注重乾淨企理
加上冇工業化嘅地方,冇乜污染丶砂塵
更覺窗 ...
飛毛腿 發表於 2017-4-1 18:31

上次去玩8日,旅巴行行重行行左成幾粒鐘都淨係見到windows個桌面咁....

作者: 毛球    時間: 2017-4-1 20:03

回復  seeu
我應該點做,
thx. ...
九叔2005 發表於 2017-4-1 07:38

[attach]16[/attach]
成功了, 現在可選普通上傳用手機貼圖.
作者: 飛毛腿    時間: 2017-4-1 22:05

上次去玩8日,旅巴行行重行行左成幾粒鐘都淨係見到windows個桌面咁....

...
seeu 發表於 2017-4-1 06:40 PM

你去玩乜周呀 ?
竟然要坐幾粒鐘旅遊巴睇窗外風景
你慌唔係跟 D 阿嬸團去咩
去到景點就落車影幾張相, 30分鐘後再上返車   
作者: 九叔2005    時間: 2017-4-1 22:10

回復 18# 毛球
試試

已經成功 upload
作者: seeu    時間: 2017-4-1 22:23

你去玩乜周呀 ?
竟然要坐幾粒鐘旅遊巴睇窗外風景
你慌唔係跟 D 阿嬸團去咩
去到景點就落車影幾張相, 3 ...
飛毛腿 發表於 2017-4-1 22:05

塔斯曼尼亞

真係巧正架...

https://tours.wingontravel.com/detail/melbournetravel-191-6012

近排去大6果個就真係搭車小便影相團o勒,7粒鐘回程坐到屎忽痛....

https://tours.wingontravel.com/d ... nttowntravel-7-4484
作者: 飛毛腿    時間: 2017-4-1 22:32

回復 20# 九叔2005

你費煞苦心要 upload 呢幅相 ?
呢兩個係邊位 ?  
作者: seeu    時間: 2017-4-1 22:45

回復  九叔2005

呢兩個係邊位 ?
飛毛腿 發表於 2017-4-1 22:32

亞叔果d梗係外生女喇....
作者: seeu    時間: 2017-4-1 22:51

回復  九叔2005

呢兩個係邊位 ?
飛毛腿 發表於 2017-4-1 22:32

移動通訊,人手一部,慢慢代替左家居電話,老家果個固網電話都cut左n年........

移動數據網絡,就黎取諦埋家用電腦添喇.....

遲d用埋生物電,殖入人腦就真係四大皆空,到時個個人都好似上左身咁on99咁對住空氣講話........
作者: 九叔2005    時間: 2017-4-1 23:17

回復 24# seeu
我屋企都 cut 咗固網電話好多年,
而家手機用緊個 窮 L plan.
作者: das_reich    時間: 2017-4-26 16:17

今天 26號星期三, 我們的 001A 航空母艦下水了 。 正如自己在 Kkt 網內所說, 仍是

看重我們的 002 航空母艦, 猶其是它的噸位、動力和彈射系統。 自己更相信和祈望(可能是斷估), 當

002 航空母艦海試項目差不多完成時, 003、004、005、006號會一起動工

http://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-39715298

我們的航空母艦之路, 真的是走了久一點卻仍能走到
作者: das_reich    時間: 2017-4-26 17:28

之前有推測 001A航空母艦會在我國的海軍日, 即4月23號下水。 最後是在今天而今天

原來是農曆四月初一
作者: 箭神    時間: 2017-4-26 18:50

Yes
係四月
作者: 飛毛腿    時間: 2017-4-27 13:42

之前有推測 001A航空母艦會在我國的海軍日, 即4月23號下水。 最後是在今天而今天

原來是農曆四月初一 。 ...
das_reich 發表於 2017-4-26 05:28 PM

預定係海軍節下水
不過,要睇潮汐狀況
終於,海軍節注水後
要第二日潮汐漲先合適下水
作者: das_reich    時間: 2017-4-27 16:44

回復 29# 飛毛腿
原來 飛兄亦是留意著我們的 001A 航空母艦
作者: vincenttom    時間: 2017-4-29 09:51

預定係海軍節下水
不過,要睇潮汐狀況
終於,海軍節注水後
要第二日潮汐漲先合適下水 ...
飛毛腿 發表於 2017-4-27 13:42

又俾飛兄估中     利害    返生  諸葛亮
作者: 飛毛腿    時間: 2017-4-29 17:45

回復 31# vincenttom

我邊有咁專業估得到呢 D 嘢
海軍節果日睇見大陸報導話先要往船塢注水
第二日潮汐漲到合適就可以俾隻艦下水
作者: das_reich    時間: 2018-5-14 03:08

昨天 13號星期日, 新聞報導傳來我國第二艘航空母艦 001A 型(

亦有說是 002 型, 但兩種說法都只是民間之叫法, 自己仍偏向是

001A 型)已離開泊位 。 自己曾在一絀作中猜、斷估它會在四月

末或五月初作海試, 而應會在六月份内完工, 現時則猜它應會在七月

中能完成。 不明 臺灣島島上的新聞為何會說, 我國在 2023年

會有兩個航母戰鬪群(好似 傷港的亦有此報導), 海試要用 5年時間 ?

雖然新艦動力、雷達系統與現有的會是稍有不同, 但新艦所有人員,

早已受訓完畢了。
作者: 無神論狂徒    時間: 2018-5-14 21:12

暫時睇進步不多。不過係第一首全國產航母。
嚟緊聽講會配上脈衝彈射,也意味脈衝砲也有能生產。用响艦上。
作者: das_reich    時間: 2018-5-15 00:04

狂徒兄 : 嚴格來說, 這艘只是在國內製造的航母因它仍是沿用

遼寧號的設計圖紙, 但我國就有了從無到有、 從安放龍骨到

整艘完工的經驗 。自己又斷估 , 這艘 001A 艦在完成海試

沒問題後, 不會進入量產而 002 艦完成海試沒問題後, 才會開始量產,

不過這會是最少要幾年後之事。 江湖傳聞, 002 艦的設計師不是 漢族人
作者: :masuk    時間: 2018-5-15 08:27

艦的設計師不是 漢族人 。
das_reich 發表於 2018-5-15 00:04

不是汉族,也是中华民族呱?
作者: 無神論狂徒    時間: 2018-5-15 09:34

是否漢人不重要。中國人向來海納百川。老外都入朝延做官。
作者: das_reich    時間: 2018-5-15 22:00

不是汉族,也是中华民族呱?
:masuk 發表於 15-5-2018 08:27

Brother Masuk : 是咁的, 我本想去寫 : [不是 中國人], 但又不肯定

他會否已入籍 。 傳聞他是來自 烏克蘭的航母設計師
作者: das_reich    時間: 2018-5-15 22:11

……中國人向來海納百川。老外都入朝延做官。
無神論狂徒 發表於 15-5-2018 09:34

贊同 狂徒兄以上之言, [海納百川] 和 [胡服騎射]等, 皆是老祖宗和眾先賢

其中之一種的智慧
作者: 無神論狂徒    時間: 2018-7-26 09:12

中國領土,南中國海
作者: das_reich    時間: 2019-12-17 22:18

山東號, 舷號 17

今天 17號 星期二, 從新聞報導得知, 我國的第一艘國內製造、第二艘

航空母艦正式入役 。 它的官方正式型號是 002型, 自己又猜錯了,

自己斷估它應在昨年或今年年初可入役、自己又衰了。 不過, 作

死雞撐飯蓋式的說法, 自己比 臺灣的斷估好一些, 因他們說我們這艘

航母要在 2023年才可入役。
作者: das_reich    時間: 2019-12-18 22:10

今天新聞報導說, 有多國因我國現有兩艘航空母艦/兩個

航空母艦戰鬪群而表達關注 。 不過, 它們之中卻擁有

最少十二條航母啊, 這個世界真是攪笑 。 眾所周知,

我國現時的航母仍未達至成熟的階段, 主因是艦上仍未

有定翼預警機和加油機, 雖然我們會有替代方案但在成效

上總是有差別的。
作者: 無神論狂徒    時間: 2019-12-18 22:31

北斗導航衛星己完成組裝,射哂上天了。
新聞胗恒調唔多講。但已全面覆蓋全球。。用國產機可以用北斗了
作者: das_reich    時間: 2022-6-17 14:58

福建號 下水

今天 17號星期五, 我國的 003型航空母艦 福建號下水

據悉它的排水量約八萬多噸、電磁彈射系統但就沒有

關於它的動力系統之資料。 相信它的海試日子一定會

比前兩艘的為長, 希望和瞎猜能少於 24個月之內能完成。

今天當然是喜天但對自己來說並非是大喜, 當 003型

通過所有測試後和或略為修改後, 能進入量產時, 才算

是接近大喜。 山東號 亦是在 17號入役。
作者: manw0ng    時間: 2022-6-17 19:52

止戈為武
作者: das_reich    時間: 2022-6-18 14:51

Brother ManW0ng : 不太明白 。 老袓宗 有道 : 國之雖大、好戰必亡,

國之雖安、忘戰必危 。 我國不會是好戰, 祗是以備戰去避戰已矣

好戰者, 惟 老尾是也 。 很久沒見 師兄出現了
作者: das_reich    時間: 2022-6-18 15:17

是 殲20抑或是 FC3I會成為艦載機?

先說回 福建號的動力系統, 在昨晚從 臺灣島島上的電視

節目中聽到它並不是用核動力系統(當然這不是我國的正式

公佈)。 若是真的, 那麼自己相信會進入量產的可能就不會

是 003型了。  如沒記錯, 我國亦沒有向外公佈會生產以核

動力作為動力系統的航母。

自己反為對 福建號會用那一種戰機作為艦載機、定翼空中

預警機和加油機的型號更有興趣但至今當然未有正式的公佈。

自己又斷估它的艦載機會是 FC3I(它仍未入役)因它已有可作

摺翼的版本而 殲20則還未有。  現時祗有去等那正式的公佈。
作者: manw0ng    時間: 2022-6-21 01:53

回復 46# das_reich

大將軍, 止戈為武便是要防止干戈,便要擁有一定武力。
當年滿清何曾想戰争,但主動權不在手上
作者: das_reich    時間: 2022-6-21 15:33

Brother ManW0ng : 謝謝 師兄你的回覆 。  原來那句的意思和現今的

以備戰去避戰是差不多。 師兄 你都很"早"才去入睡
作者: das_reich    時間: 2023-9-10 16:19

殲35 ?

最近在(應該約三個多月前或更早) 臺灣島島上的一些

清談式電視節目中, 有嘉賓和主持都用 殲35 來稱呼 FC31

戰機, 不過至今我國仍未有一正式的 FC31 命名作公佈, 不知道

他們為何會有此說法。 自己又斷估去猜, 那正式的命名應不會是

殲35 因為這會和 老尾的 F35 在數字上是一樣, 在戰鬪中的通訊和

聯絡上有可能產生混淆、誤會, 猶其是在戰況激烈之中 。 從島上

那些電視節目中得知, 位於 FC 31 機首/鼻上的空速管已被拆除, 他們

說它很快便會上艦或入列。 這點, 自己是同意的。

歡迎光臨 擺 渡 ※ 空 間 (http://www.seeu.weclub.info/) Powered by Discuz! 7.2